Upcicklyng: Британски ресторант показва че без отпадъци може да се готви по-вкусно

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Тук демонстрират че вкусна храна може да се произвежда без отпадъци

Тенденцията за оползотворяване на отпадъците и създаване на устойчиви и съобразени с околната среда бизнес модели не е нова, но един ресторант в английския град  Брайтън  доказва, че редуцирането на отпадъците не означава да предлагаш на клиентите по-безвкусна храна. Не само това. Той е първият Zero- Waste ресторант в света. В Silo се предлага сезонна кухня като основните храни са био. Собственикът му Дъглас Макмастър е работил дълго време в редица реномирани заведения, и е преживял десетки случаи на безразборно разхищение на храна.

Макмастър иска хората да мислят устойчиво по отношение на храната

„Остатъците от храна също са продукти, които може да покаже колко елитно може да е дадено заведение. Хората са обсебени от идеята всичко да е перфектно, но перфектното не съществува. Голяма част от отпадъците в ресторантите се създават именно заради този наивен стремеж към перфектното, защото човек изхвърля храна която  не изглежда перфектно, но тя е чудесна”, казва Макмастър.

Качеството на храната в неговия ресторант също се следи стриктно. Когато се касае до риба или месо, то те се доставят само от контролирани биопроизводители, Всички останали съставки в храната които предлага като плодове и зеленчуци също са био- свежи и сезонни. И това всичко си набавят, без да произвеждат отпадъци. За да постигне това, Дъглас Макмастър е изградил своеобразна мрежа от местни производители, чрез която  му доставят своята продукция без опаковки, а в касетки за многократно използване например. Това което не може да се достави без опаковка от Silo си произвеждат сами като крем-фреш.

Освен сезонни биопродукти в ресторанта сами си мелят зърното за хляба

Тъй като и брашното не е възможно да се доставя  без опаковки ресторанта разполага със собствена  мини мелница. „Благодарение на нея можем да купуваме големи количества зърно от местни производители, тъй като ползваме много по-малко опаковки”, казва Халфоан Клуфтен. В ресторанта сами си пекат пресен хляб ежедневно.

Сърцето на заведението  обаче е машина за компостиране на отпадъците, в която се преработват всички остатъци от храната. Произведеният хумос се предоставя на фермерите в околността.

„Никак не е лесно да отвориш един Zero- Waste ресторант тъй като цялата хранителна индустрия е много индустриализирана и винаги съществува определено количество прекупвачи и преработватели по веригата, което изисква употребата на голям брой опаковки. Това в никакъв случай не е Zero- Waste”,, смята Макмастър.

Идеята Zero-Waste  е събирателно понятие, с което от няколко години се свързва всякаква дейност, която не води след себе си до образуване на отпадъци. В основата на идеята е френската блогърка Беа Джонсън, която я разпространява в мрежата и чрез своята книга Zero- Waste  Home”. Тенденцията намира най-много съмишленици в социалните мрежи.

Все повече фирми обаче се ориентират към устойчиви бизнеси без отпадъци, подобно на швейцарската компания  Freitag, специализирала се от четвърт век в производството на чанти и аксесоари от употребявани платнища за камиони.  „Ние искаме да произвеждаме неща, основани на вече употребявани материали”, казва съоснователят на компанията Даниел Фрайтаг. Мислене от което са вдъхновени и в ресторанта на  Дъглас Макмастър, чието обзавеждане в голямата си част се състои от изхвърлени непотребни мебели.

Чрез  приготвянето на ястия от рафинирани продукти там искат да покажат че пестенето на отпадъци не означава по-безвкусна храна. „Искам да правя тези неща по атрактивен начин, а хората да мислят устойчиво и по отношение на храната, защото така тя е по-вкусна, защото това е правилният начин, и това е бъдещето”, заключава Макмастър.

Добра храна и сигурност. Silo е може би единственият ресторант в света, който с удоволствие копира този модел..

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар