Светлинна поезия от Лион

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Театрални представления и киноистории върху фасадите на сградите привличат многомилионна публика

Всяка година през декември Лион се превръща в остров на ветлината

През декември  когато навсякъде цари тъмнина, в Лион всичко е обляно в светлина, защото всяка година там се провежда един от най-впечатляващите фестивали на светлината… и всяка година повече от четири милиона души се отправят към това островче на светлината, за да се насладят на уникални инсталации, фойерверки и и необичайни кино проекти, прожектирани върху фасадите на сградите.

В тазгодишното му издание се представят около 50 светещи произведения на изкуството, предавайки по време на  Fête des Lumières e един нов блясък на историческия център на града. „Всичко е толкова хубаво, и светлинните картини си пасват много добре на архитектурата, а човек може да открие нови изкуства:, казва местна посетителка. „Страхотно е да видиш целия град облян в светлини”, допълва японски турист.

Карол Пюрнел и нейният екип създават една необикновена светлинна куклена приказка

Всичко от светлините през сценографията и настроението тук връщат мнозина към спомените от детството им. Повечето инсталации не само изглеждат добре, но и разказват цели истории. На една от фасадите на къщите например се разказва историята на най известната кукла във Франция- Гиньол. Белгийката Карол Пюрнел и нейният екип от Португалия, обединени в колектива OCUBO, разказват историята и с помощта на светлината. „Гиньол е символ подобен на Айфеловата кула. Когато дойде човек в Лион, може да посети нейния музей или специално посветено на нея театрално представление. Марионетката се е превърнала в символ на Лион, и е известна по цял свят. Когато си мислехме какво можем да направим за нея, си казахме, че подобна инсталация ще е нещо наистина значимо”, казва тя.

Аниматорите от OCUBO винаги работят върху проекти, чрез които търсят връзката между мястото и хората. За целта на своя куклен светлинен театър, са превърнали в марионетки деца от местно лионско училище. „За  проекта ни използвахме децата, свързвайки тяхната сила с тази на марионетките, ето защо те трябваше да са облечени и изрисувани като истински кукли на конци”, разкрива Пюрнел.

Празникът на светлината  Fête des Lumières  има своята дълга традиция, която е дълбоко свързана с религията. През 17-ти век жителите на Лион издигнали статуя на Дева Мария , за да ги избави от чумата, и така градът бил пощаден. И до днес всеки декември лиончани  си спомнят за това събитие. „На 8-ми декември младежите поставят по една запалена свещичка на прозореца като знак за почит към Дева Мария”, казва Арнел Пинон от местната църковна общност.

Светлинният фестивал преплита в едно традиции и модерност

Двама братя- Огюст и Луи Люмиер също донесли светлина в Лион, тъй като  със своя кинематограф поставили основите на модерното кино през 1895 година. Една инсталация върху фасадите на сградите  също показва кино история. Художничката Натанаел  Пико е превъплатила в основна тяхна героиня, своята дъщеря вмъквайки я е като анимационен  герой в известни филмови фрагменти. „От детството си съм силно свързана с киното, тъй като баща ми поправяше кинопроектори, докато станах на 10 години, вече бях изгледала към 300 филма”, разкрива тя.

Светлинните инсталации са разделени в целия град. На фасадата на пощата например се проектира инсталация  разказваща  историята на две сестри, заблудили се по видеоигрите. Край амфитеатъра пък препуска един магически кон. В централната част на Лион е оформена истинска светлинна градина.

Кукленият театър на Карол Пюрнел изнася за трети път своето светлинно представление, докато тя наблюдава, как се приема нейното шоу. „Хората реагират точно така, както си го представяхме. Моят куклен театър предизвиква много възклицания у малки и големи. Някои от децата викат от страх. Видях изписана изненада върху лицата на хората от публиката”, казва тя.

Фестивалът в Лион представлява смесица между светлини и история, между традиции и съвременност, превръщайки града в истинска светеща поезия….

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар