Когато кафето срещне…. бирата

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Latt-ale-нещо тъмно с вкус на бира и аромат на кафе

Задавали ли сте си въпроса  какво би се получило, ако смесите две на пръв поглед толкова далечни напитки като бирата и кафето?  Отговорът на подобен въпрос, ако въобще  ви е хрумвал в главата е: Latt-ale. Оказва се, че те имат повече общи неща, отколкото може да си представите. Например и двете могат да са горчиви и с тъмен цвят.

Идеята да обединят вкусовете на кафето и бирата хрумнала на лондонски ресторант и местна пивоварна.  Въпреки че тук навред се носи аромат на кафе, питието което предлагат в това лондонско квартално заведение е с вкус на бира и със съдържание на алкохол. През американо, еспресо до особено предпочитаното Latt-ale, всичките са с алкохол.

Зад тази необичайна концепция стои Кирън Гиблин от пивоварна „Мийнтайм”, където разработили два вида бира със съдържание на алкохол. По-твърдото Latt-ale с 9% алкохолно съдържание, и по-мекото Queen of the crop, в което има едва 4% алкохол.

„Идеята бе да създадем лека бира, свързана с лактоза, която да има кремовиден вкус. Освен това в нея има и нещо тежко.Това е нашата „млечна” бира”, казва Гиблин.  След нея следва еспресо портър, в която майсторите са вложили кафе. От ресторанта им осигурили подходящите зърна на кафето, и така се получила тъмна бира с вкус на кафе.

Кейн Стейтън знае как да смеси пивото с правилните зърна на кафето

В заведението пък комбинират двата вида бира по специален начин, за да получат шест различни вида напитки. Бариста Кейн Стейтън знае как да напасне пивото и кафето от Ел Салвадор.  „Търсихме такова кафе, което да е силно, но едновременно с това с аромат на карамел и шоколад, и така да допълни този на бирата”, разкрива Стейтън.  Все пак човек не трябва да прекалява с тази напитка, защото освен че е с алкохол, тя е и с висока концентрация на кофеин.

„Според мен в нея има между 200 и 300 милиграма кофеин, което е малко повече от двойно еспресо”, продължава експертът.  Latt-ale и останалите питиета-смес между кафе и бира се посрещат доста добре от потребителите. „Вкусна е, и не наподобява на кафе. В някои пъбове можеш да си поръчаш кафе с бира, но при Latt-ale вкусовете на двете напитки са много добре балансирани”, споделя един клиент.  Като много добро съчетание на вкусове в Latt-ale оценява и подпийнал очевидно посетител. Според друг обаче едвали човек може да пие цяла вечер единствено бира с вкус на кафе.

Без значение дали човек обича бира или не, Latt-ale съвсем не е напитка за една вечер на бара, която ще ви омръзне  да я пиете.

Мартин Иванов

по материали на:„Дойче Веле”

Снимки:„Дойче веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар