„East & Eden“ носи духа на Андерсен и Стайнбек

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Дизайнерка предлага частица от датската кухня в малко бутиково кафе насред Берлин

Малкото бутиково кафе East & Eden носи духът на Стайнбек и Андерсен

„Да се измъкнеш от обичайното и да постигнеш известна свобода. Да започнеш да мислиш по нов начин и да правиш безумни неща. Така човек може да открива нови неща”, смята Ула Сканинг Матисен. И тя го направила през 2012 година, преселвайки се от Копенхаген в Берлин. Ула  е архитект и дизайнер, а отскоро и собственик на малко бутиково кафе, вдъхновено от Стайнбек, и носещо духа на Андерсен, в което предлага частица от датската кухня. В търсене на място за своя проект се спряла на стар антикварен магазин,  отнел  и два месеца, докато го превърне в красиво и модно бутиково кафе с необикновеното име- „East & Eden“ .

Ула Сканинг Матисен

„Избрахме точно това име, вдъхновени от романа на Джон Стайнбек „На изток от рая”. Бяхме направили доста дълъг списък с имена, но се спряхме на „East & Eden“, защото то обединява две думи „изток”, свързана с тази част на Берлин, където се намираме, и ‘рай”, в каквото искахме да превърнем мястото”, разкрива дизайнерката,  през чиито ръце са минали десетки проекти за изграждане на подобни бутикови заведения.

Ула Матисен се ражда недалеч от датската столица Копенхаген през 1967 година. Расте с двете си сестри, а след училище завършва архитектура .Живяла е в Италия, Австралия и Нова Зеландия. В „East & Eden“  предлага малка част от кухнята на нейната родина. Предимно прости ястия, чиято направа не изисква особени усилия, както самата тя признава. Подобни храни са типични за датчаните.  Като момиче тя е минала през практика в една сладкарница , и от тогава е запазила страстта си към разни вкусотийки.  Сладкишите прави сама по собствени рецепти.

Ула сама прави сладкишите

„За щастие майка ми беше зъболекарка, и да израснеш в Дания през 70-те години на миналия век означаваше , да не похапваш нищо сладичко през седмицата”, разказва Ула.  Разрешавало се само в почивните дни, а майка и я мотивирала да готви. На нея и харесвало да приготвя сладки кексове. „Всеки ден прибирайки се от училище приготвях по нещо сладичко”, припомня си тя. Така правенето на разни вкусни неща се превърнало в нейно хоби.

Кекс с овесени ядки и лакриц

Един от специалитетите, който предлага в „East & Eden е кекс с овесени ядки и лакриц .  За направата му са необходими кафява и ванилова захар, яйца, сироп от захарно цвекло, овесени ядки, брашно.сол  и масло. Това е популярен сладкиш, който се прави за не повече от 15 минути и позволява да се комбинират най-различни съставки.

Дания е известна със своята лакриц. Под лакриц  (сладка черна маса от сгъстен плодов сок бел.ред.) се разбира обаче  не само нещо сладичко за  похапване, но и вид подправка, която се отглежда основно в региона на Средиземноморието, известна по нашите географски ширини  още като женско  биле или сладник . „Когато я използвам в моите рецепти става така, сякаш използвам някоя друга подправка. Почти не мисля за други. Използвам я подобно на мускатовото орехче или канела„, казва тя. Тя придава един горещ и интензивен аромат на храната”, разказва дизайнерката.

Преди да се премести окончателно в Берлин Ула потърсила училище за своята дъщеря.Открила го в центъра на Берлин, където и харесала цветната смесица от хора. Затова през 2015 година отворила своето малко кафе „East & Eden точно тук. Един от честите и гости е китайският художник Ай Уей Уей.  „Берлин-Мите е едно много интернационално място, и нашите гости идват от цял свят. Тук има добри ресторанти и кафенета, добри възможности за пазаруване. Всичко от което човек има нужда. Ето защо повечето се придвижват не с коли, а с велосипеди”, казва Уле. За нея кварталът е като малък красив град в рамките на голямата метрополия.  И в неговия център  се намира едно необикновено кафене, носещо дъхът на Стайнбек и Андерсен.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар