Context популяризира модерното танцово изкуство в Русия

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Звездата на руския балет Диана Вишнева променя нагласите и създава нови традиции

Модерният балет набира популярност в Русия

Руската балетна школа е световно известна  и не се нуждае от представяне . Известни са и традициите в класическия балет, но нещата са на път да се променят, защото модерното танцово изкуство набира все по-голяма популярност. Заслуга за това има и звездата на руския балет Диана Вишнева, която е организатор на московския фестивал Context.

Звездата на руския балет Диана Вишнева

Модерното танцово изкуство се представя от ансамбъла на Перм и още няколко формации предимно в големите руски метрополии. Диана Вишнева е истинският вдъхновител на тенденцията за бавното налагане на модерното танцово  изкуство в страната, и посреща с радост всеки опит да се експериментира в тази насока.

„Руските региони като Перм, Красноярск, Челябинск и Екатирининбург са доста силни, и от тях излизат много танцьори и хореографи, занимаващи се с модерен балет”, казва Вишнева, която е приемана като истинска икона в балетното изкуство. Тя е с над  двайсет годишна кариера като балерина на сцената на Мариинския театър.  Дълго време е гастролирала и като соло танцьорка на сцената на American Theater в Ню Йорк.

„Проблемът у нас е, че нямаме специално образование по модерни танци. За разлика от Западна Европа в Русия не се предлага обучение на техниките на модерните танци. Нашият приоритет е насочен традиционно към класическия балет, и всичко е до средства, но нещата бавно се променят”, казва критичката Мая Крилова. Според нея все повече талантливи млади танцьори се опитват да вкарват нови неща в балетното изкуство.

. Модерното танцово изкуство няма тези традиции в Русия, и балерината се е заела да го популяризира с помощта на ежегодния фестивал Context, който през ноември  2017 година се проведе за пети път. „Той се превърна в истински голямо събитие и интересът към модерните танци в Русия непрекъснато се увеличава. Хората чакат всяко издание на фестивала, от чието първо издание стана ясно, че тези танци ще продължат да се развиват у нас”, казва Вишнева.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар