Тапетите като символ на лукса

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 1 Email -- Filament.io 1 Flares ×
Rate this post

Новата мода в десена  през 2018 г. ще е ултравиолетово

Тапетите като символ на укса

Тапетите не само могат да придадат нов стил на дома ви,а  благодарение на уникални мотиви могат да се превърнат в истински символ на лукса, защото никак не са евтини. Подобни тапети изработват в лондонската  компания  de Gourna. Желаещите да облепят стените си с такива уникати заплащат между 5 000 и 20 000 евро на стая. Те са грижливо изрисувани по специална технология от първата до последната четка. От de Gourna превръщат създаването на тапетите в изкуство. Всяка ролка се рисува на ръка, а фамилната компания жъне успехи от 1960 година насам преди всичко заради използваната техника.

От de Gourna използват специална техника на рисуване

„За този вид китайско рисуване ползвам две четки едновременно”, казва Йема Каве, водещ дизайнер на de Gourna. С едната по думите и се нанасят отделните пигменти, а с другата се очертават с вода  върху тапетите. „ С тази техникасе получават чудесни преходи в цветовете между тъмно и светло”, продължава тя.

Предаване на детайлите на цветовете. Това е основното за лондонското предприятие, чието основно ателие се намира в близост до Шанхай. Рисуват се върху коприна или позлатена хартия.

Хана-Сесил Гурн

„При  изрисуваните неща човек може да види малките неща, които ги правят  да изглеждат красиви. Виждат се отделни щрихи, изрисувани с четките и това, че продуктът е направен на ръка. Човек усеща душата на твореца когато  ги постави в една стая”,   казва Хана-Сесил Гурне.

Домът  на основателите на компанията  изглежда като истинска къща на мечтите. Като деца се влюбили в рисуваните тапети на техните родители, по-късно създали свое производство. Така възникнала de Gourna.  „Не можем да наречем тези произведения просто тапети, те могат да са килими или картини за стена. Те създават една такава прекрасна атмосфера в иначе определяното ни от автомобилите, мръсотията и парните газове ежедневие. Това е просто нещо много хубаво”, казва един от основателите Клод-Сесил Гурне.

И дори не всеки от вас да може да си осигури подобни ръчно рисувани уникати, тапетите отдавна са част от инструментариума на дизайнерите. „Те все повече влизат в употреба, защото все повече клиенти ги търсят”, казва дизайнерът Маурицио Пелицони. Междувременно все повече производители предлагат най-различни по дизайн тапети, често създавани на 3D. И сред десените на тапети се следва определена мода- често те са изпъстрени с най-различни цветни мотиви. „През миналата година растенията бяха на мода сред десените на тапетите.Имаше много цветове и листа като мотиви .Следващият тредн ще е цветът на 2018-година-ултравиолетово”, продължава дизайнерът. Той според него е много силен и в същото време елегантен цвят.

За de Gourna обаче модата не е от значение, защото те се фокусират върху индивидуалните желания. Магазините на компанията в Париж, Лондон,Шанхай,Ню Йорк, Сан Франциско, Пекин и Москва имат доста работа преди началото на 2018 година . „През новата година хората ще са пълни с енергия, и ще идват при нас с най-различни идеи. Идвайки при нас, те ни казват, че искат да получат нещо  необикновено”, казва Хана-Сесил Гурне. Компанията редовно работи с известни лица, като през 2017 година сред тях е бил британският супермодел Кейт Мос, която е позирала в анималистичен модел за техни тапети, чиято стойност е 1350 евро за ролка. Но какво се крие зад  производството на подобни уникати. „Коприната е много силна, защото може да се постави  винаги върху нова хартия, и така пространството да се претапицира”, споделя Хана. Смяната на тапетите с такива  произведени от de Gourna обаче не става веднага, защото е необходимо да изчакате най-малко  три месеца,

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар