#Startup :Зеленчуков снакс за вегани

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Все повече хора възприемат да се хранят осъзнавайки последиците за своето  здраве

Според Уве Бьорозен. все повече хора осъзнават че трябва да се хранят здравословно

Развитието на нов бизнес модел изисква да си малък и гъвкав при вземане на решенията, подобно на една компания от Карлсруе, решила да се впусне в производството на първия печен зеленчуков снакс за вегани. „Стартирахме през 2017 година, като предлагаме три вида снакс- с вкус на домати, чушки и микс“, казва ми Уве Бьорозен.  И тъй като са малки, търговската им мрежа е все още в процес на изграждане, но вече предлагат своите зеленчукови снаксове в специализираните магазини. „Все още обаче не предлагаме нашите снаксове в България”, допълва той  щом разбира, че идвам оттам.  „Имаме нужда от малко време за да станем популярни на пазара, но интерес не липсва. Дори тук на изложението вече имаме запитвания от Естония, Хонконг, Холандия и няколко азиатски страни.”

Ние сме дребен стартъп от трима четирима човека. Произвеждаме зеленчуците в Испания, където отглеждаме 60 хектара и сме третия по големина зеленчукопроизводител  там”, продължава той.

Внасят свежите зеленчуци в Германия и произвеждат  снакса по специална технология. Идеята да се захванат с производството на зеленчуков снакс дошла напълно естествено, защото имали в наличност зеленчуците- здравословна и същевременно предпочитана вече от мнозина храна. „Винаги се ядосвам когато видя някой тук да засища глада си единствено с някакви сладки неща или с месни продукти, и затова решихме да пробваме с нещо зеленчуково”, казва Уве.

Зеленчуковия снак се произвежда чрез изпичане по специална ехнология

Преди да излезе на пазара, техният зеленчуков снакс е преминал през сериозни научни изследвания във един от водещите изследователски институти в света.  Производството на снакса е смесица от различни процеси. Плодовете първо се нарязват и изпичат по специална технология, като се овкусяват със зехтин. Това е първият снакс, който не се пържи а се пече. „За да произведем един килограм снакс например използваме до 3,2 килограма зеленчуци”, допълва той.  В момента производството на зеленчуци е в процес на сертифициране като биологично. Скоро на пазара предстои да се появи още един подобен вегански  продукт- бургер на зеленчукова основа, без допълнителни съставки, и без глутен, предназначен за всички които искат да се хранят здравословно.

Стартъпите  са  чувствителни към вкуса на потребителя

„Подобни стартиращи бизнеси като нашия имат много добри шансове за развитие, защото за разлика от индустриалните компании са нишови и по-чувствителни към вкусовете на потребителите. Отворени сме към вземането на решения по най-кратките пътища и можем много по-бързо да реагираме на промените на пазара”, разкрива  той.

Потребителите са тези които решават  как да се хранят

Ние по думите му живеем в пазарно общество, в което потребителят сам носи отговорност с каква храна да се храни, но политиката е тази, която трябва да създаде условия на хората, за да осъзнаят колко е важно да се хранят здравословно.  Културата на здравословното хранене вече се налага още от детската градина, но пазарът е този, който трябва да определи  правилата.

„Все повече хора в Германия се ориентират към веган-културата, било поради непрекъснатите скандали в хранителната индустрия, било че осъзнават как да се хранят здравословно”, казва Уве. Мнозина  възприемат философията не да се хранят с каквото и да е, а да се хранят осъзнавайки  последиците за своето здраве. За да се повиши културата  на здравословно хранене на хората  според него от значение са най-различни комплексни фактори като това как например  са отглеждани животните и начина на преработка на месото..

Мартин Иванов

Берлин

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар