Една разходка из виетнамската кухня на хубавия син Дунав

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Не само китайската кухня, а източната в цялост и виетнамската в частност винаги има своето място на картата на европейската кулинарна география. Доказва го и Виена, където има цяла дузина от виетнамски ресторанти, което показва, че аристократичната иначе австрийска столица е отворена не само към вкусовете край дунава, но и тези край река Сайгон. По едно своеобразно пътешествие ни повежда 100things.at  в търсене на най-добрите места.

Nguyen’s Pho House

Това е първата спирка, а Nguyen’s Pho House предлага многообразие от вкусове и аромати на  виетнамски ястия в стилна обстановка  и уют. Може да започнете например със салата от папая, рулца според предпочитанията ви- вегетариански или със свинско месо или със скариди. Мари Аментч препоръчва също и печени скариди със сладки картофи.  Като основно ястие може да опитате някоя от вариациите ма традиционната виетнамска супа с паста, наречена Фо както и различни ястия с ориз. Всички информации за ресторанта може да намерите тук.

Vethao

Когато става дума за най-добрите виетнамски ресторанти в австрийската столица, то  Vietthao се нарежда сред най-добрите. Тук може да усетите автентичния вкус на виетнамската кухня, като  може да опитате например някое от ястията като оризови рулца със свинско месо и смърчкула, гарнирани със соеви кълнове и кориандър, следвани от супа Wonton и печени скариди. Разбира се в заведението, находящо се недалеч от Карлсплац може да се насладите и на Фо

Saigon Riverside

Дойде време да се пренесете поне мислено от бреговете на Дунава край тези на река Сайгон, а това може да се случи единствено в едноименния ресторант Saigon Riverside. Той също се нарежда в класацията на най-добрите виетнамски ресторанти, но в същото време храната тук е и на достъпни цени. Обедното меню се състои от основно меню в което може да влезе някоя от многобройните супи както различни видове рулца според вкуса ви като всеки денслед 15 часа цената на всяко от ястията е по 7,90 евро за порция. За падащите си по месните ястия изборът наистина е внушителен, тъй като могат да избират между пилешко, свинско,говеждо, гъше,патешко, риба или скариди. За десерт ви препоръчват виетнамски бананов сладкиш с кокосово мляко и ядки.

Rice Time

Ако сте решили че е време за ориз, тогава може би трябва да се отбиете в заведението, носещо точно това име- Rice Time. Намира се в един от виенските квартали, който най-силно се свързва с вълната на азиатската кухня, а ястията в менюто се движат между 7 и 9 евро. Всички те носят имена като „супи  или ролца за деня”, а като десерт може да пробвате вегански кокосов крем. За любителите на плодовите изкушения ще има мус с манго.

Bep Viet

Това е едно мъничко заведение, както пише авторката намиращо се на един от най-красивите ъгли на 4-ти квартал (във Виена кварталите са номерирани бел.ред.) отговарящо най-точно на девиза „”малък но хубав”, допълнено от мини градинка край масите т.нар. Schanigarten и разбира се с виетнамска  кухня. Тук може да избирате между различни менюта, в които разбира с упите и салатите в цялото им многообразие и цветове са съставна част, сред които водещо място има Фо. На който обаче му хареса, може да добави и някое десертче.

Ra’mien

Този ресторант с иначе непреводимо име съществува във виена от далечната 2002 година, като впечатлява с наистина ароматна кухня, смесица от виетнамски, китайски и тайландски елементи. Мнозина го предпочитат заради богатия избор на Фо.Освен това може да пробвате ръчно приготвени оризови макарони съсс соеви кълнове, кориандър, зелен лимон и зелен лук, които могат да се предложат и във вегетариански формат. За по-голямо удобство във Виена има три точки разположени на принципа „take away“ от които може да си купите храна от Ra’mien. Това е удобно за всички, които нямат време да се наслаждават на обстановката и в обедната почивка често са принудени да похапват на крак.

Good Morning Vietnam

Last but not least е оставен Good Morning Vietnam и може би вече се досещате, че името му съвпада с едноименния американски филм с участието на Роби Уилямс. Собственикът му Нгуен Тао Гян се еопитал да придаде типичната за родината му атмосфера. От голяма витрина може да избирате от разнообразни  видове риба, месо, пилешко, плодове,подправки и ориз разбира се, които да бъдат приготвени пред вас. Тук менютата са безброй, но съчетани по перфектен начин.

Така приключва разходката из виетнамските ресторанти на Виена, ако ви се е харесала, то значи е време да си организирате един  гастрономически тур до многообразната не само на всякакви културни, но и кулинарни вкусове австрийска столица.

Превод:

Мартин Иванов

По материали на: 1000things.at

Снимки: Instagram/1000things.at

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар