На кафе в Мюнхен

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

От Coffee to go през вериги заведения до малки идилични кафета

В баварската столица можеш да се насладиш не само на многообразие от бира

Баварската столица е известна не само като мека на хубавата бира, която се лее в изобилие не само  по Октоберфест, но и с десетките си различни по формат кафенета, създаващи неповторима атмосфера в града. Тук можеш да видиш всичко –от Coffee to go през вериги заведения до малки идилични кафета, които предлагат кафе от висококачествени сортове, поради факта че работят директно с малки фермери от страни като Никарагуа..

Стефани Бярхасон е привнесла вкуса на исландското кафе в Cafe Bla

В Cafe Bla  например може да пробвате кофеиновата напитка в нейния исландски вариант. Честно казано като всичко исландско и името на напитката е сложно и доволно завъртяно, че да бъде написано или изговорено, но в превод означава „Мечтите на елфите”.

„Ние пием кафе навсякъде- от сауната до басейна, а междучасието в училище наричаме кафепауза”, казва съдържателката Стефани Бярхасон. Кафето по думите и е най-простия начин да се разговориш с някого и основа на това да захванеш разговор.

В предишния си живот тя е била перспективен инженер, но сега прави кафе. Нейният специалитет в Cafe Bla  е да ви направи напитка от свежо смлени кафееви зърна. Дизайнът на заведението  е типичен за северната и родина, като е изцяло по нейна идея, влагайки своята философия- любов към детайла и отговорност към всичко което прави.

Вериги като „Старбъгс определят кафеената култура на Мюнхен, но тенденцията е на път да се промени

„Използвам особено мляко и кафе, и разходите ми са прозрачни. Зная точно колко цента от моето кафе отиват за фермерите”, добавя тя. Мюнхенската кафе култура се връща към своето начало през 1892 година, когато само в центъра на града е имало цели 84 големи кафенета. Повечето от тях не съществуват днес, заместени от вериги като „Старбъкс” , кръчми и специализирани кафетерии, предлагащи всичко друго но не и вкус.

През 2006 година три колежки  решават да напуснат работата си в Мюнхенската Щадсопера и да закупят бивш магазин за текстил. Отнело им половин година време, докато го превърнат в изискано кафене. Така се появило Coffee Marais, днес своеобразна институция в бившия работнически квартал на баварската столица.

„Мисля че всичко се връща обратно, защото все повече хора предпочитат малките кафета в търсене на носталгия и спокойствие. Тук често идват хора, които прекарват по 3-4 часа”,казва една от съоснователките на Coffee Marais Александра Бауман. В кафето  човек може просто да се изключи от времето- между танците и посещението на някой пазар за употребявани вещи например.

Клаус Вилдмозер работи директно с производители на кафе от Никарагуа

Когато пекарната за кафе Fausto отворила врати, в Мюнхен имало още една. Днес броят им надминава 30. Клаус Вилдмозер прецизно изпробва всяка една доза кафе от новата доставка пристигнала от Никарагуа. В кафеените зърна се съдържа между 3 и 5 пъти повече аромати отколкото във виното. Произведени са в една област на Никарагуа на 1400 метра  надморска височина.

Години наред работи ръка за ръка за с производителите. „Преди три седмици бях за последно в Никарагуа, и местните фермери ми демонстрираха колко са горди от това, че работят с нас. От друга страна ние също се гордеем , че можем да работим заедно, защото ползите са взаимни, а усилията по-малко когато  знаеш с кого работиш”, казва Клаус.

Значи време е за кафепауза, а в Мюнхен за целта има наистина голямо разнообразие от места за това.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар