Фенове на тичането създадоха Run-Commuting в Лондон

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Екологичните проблеми  и задръстванията карат все повече лондончани да търсят най-различни алтернативи на придвижване

Фенове на тичането създадоха Run-Commuting в Лондон

Днес всеки избира сам как да се придвижи сутрин до офиса- дали с кола, метро или с велосипед. В пренаселени метрополии като Лондон обаче дори това понякога не са най-оптималните начини за придвижване. Това накара млади и инициативни лондончани да създадат свое Run-Commuting – нещо като клуб на служители, придвижвайки   се тичайки от дома до работното място. Движението все повече се разраства, а участниците в него не само спортуват отивайки на работа, но и допринасят за подобряване  на околната среда.

Една от участничките в него е Кристина Таухманова, която всяка сутрин изминава 7-те километра  до офиса вместо с кола или метро, тичайки. Финансовата анализаторка е Run Commuter.

Тичайки Кристина иска да допринесе за намаляване замърсявабето на въздуха

„Правя го за да спестя време, използвам пътя за работа за спорт и допринасям с нещо позитивно за намаляване  замърсяването на въздуха”, казва Кристина. Годишното ниво на допустимите въглеродни емисии в британската столица бяха достигнати още през януари. По данни на властите 10 хил. лондончани умират годишно от замърсения въздух. Все повече хора предпочитат да стигнат подобно на Кристина с джогинг до работното си място. Заедно с Амстердам и Париж, Лондон е сред най-пренаселените градове на света. Тичането сред навалицата от хора обаче също не е толкова безопасно.

Все повече компании инсталират душ кабини в офисите си, за да са толерантни към служителите, идващи на работа тичайки. Не само екологичните проблеми на Лондон са причина за разпространение на движението Run-Commuting, защото  според проучвания британската столица е сред градовете с най-големи задръствания в Европа.

Лондон е сред европейските градове с най-големи задръствания

„Ние сме много загрижени от този факт, защото означава, че губим част от нашата икономическа производителност. Подобна ситуация се отразява на разходите на шофьорите и води до разхищаване на гориво и време”, казва Ребека Дейви, специалист по транспорта.

Лондончани губят от времето си, тълпейки се и пред препълнните влакове и автобуси.Подобно на Кристина и Дейвид Уайт е решил да избегне  този проблем, тичайки до офиса, дори е организирал специална група на тичащите, за да се връщат заедно вечер след края на работното време. „По-рано пътувах с кола или влак до работа, което ми отнемаше по двачаса във и около Лондон“, казва той.. Днес тича за около час, а прекрасните гледки към вечерен Лондон са бонус.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар