Doga- или как да разпускате заедно с домашните любимци

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Упражненията по йога са чудесна възможност за установяване на социални контакти между животните

В края на седмицата всеки мисли за релакс и отпускане след напрегнатите работни дни, а ако имате домашни четириноги любимци, сигурно и за тях мислите как да разнообразите живота им. Doga е една прекрасна възможност да разпуснете заедно с тях. Това не е нов вид спорт, а просто йога с кучета, но ако имате други четириноги в домашното зоо, може да експериментирате и с йога за котки.

Все повече хора търсят релакс заедно с четириногите си любимци

За сега кучешката йога набира сериозни последователи в британската столица Лондон, където мнозина вече търсят разтоварване от битовите грижи заедно със своите любимци. А постигането на духовно равновесие, когато в краката ти се мотаят различни по калибър и гласовитост четириноги никак не е лесно. „Doga е йога за теб и за твоето куче”, казва учителката по йога Мани Джахангури. Мнозина според нея си мислят, че това е кучешка йога, но животните нито иматнужда, нито правят йога. Doga е преди всичко йога за хората сред обикалящите ги кучета.

Мани запалила с тази разновидност на йогата мнозина британци. За пръв път подобни упражнения с четириноги са практикувани през 2002 година в САЩ. Срещата на лондонските им фенове се правят най-вече в наети помещения на кафенета или нощни клубове, защото конвенционалните фитнес центрове не разрешават по време на упражнения  да ти се мотаят разни любопитни и лаещи космати приятели. „Това е едно чудесно събитие за кучетата”, казва един от участниците. „В началото беше малко трудно докато свикне с другите кучета, но после се чувстваше все по-добре”, споделя друг. „Животните общуват по между си. Те чувстват това, което и техните собственици, и ако човек постигне някаква духовна свобода, то това важи и за кучето му”, казва една поклоничка на Doga.

„Да направиш животните щастливи е една част от Doga, защото ние работим с животните. Какво трябва да правим повече”, казва Мани. И въпреки някои изключения след 90-те минути активност и животните, и техните собственици са релаксирали напълно.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки:”Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар