Пицата като обект на изкуството

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
5 (100%) 1 vote
Изложбата Pizza is God показва пицата като обект на изкуството

Пицата присъства навред, а вече е и част от световното нематериално културно наследство. И макар че усещането ни за хрупкавото изкушение приключва с изпразването на чинията, пицата неусетно се е превърнала в част от ежедневието ни, а за някои творци- в обект на изкуството. На пицата и нейната роля в изкуството е посветена една изложба в Дюселдорф.

Питали ли сте се, кога на човек му идва апетита докато е в музея? Тогава, когато посети изложбата Pizza is God в Дюселдорф. Там всичко се върти само около…пицата, защото тя е не само вкусна, но и вдъхновява със своята форма, със своя цвят и съдържание. Всичко това е като едно изкуство.

Кураторът Паул Борш

„Идеята на изложбата беше именно да изясни ролята на пицата не само в изкуството на младите творци, но и в исторически план”, казва кураторът на изложбата Паул Борш.  И доказателство за това е, че художникът Мартин  Кипенбергер създава една пица от дърво в далечната вече 1993 година,  а в изложбата присъстват знаменитости като Анди Уорхол и Маколи Кълкин. Пицата е неделима част от ежедневната ни култура, и оставя следи зад себе си, което също интересува мнозина творци.

Бронзова скулптура на чиния с  пица на Томас Юдиш пък може да се види извън рамките на музея в близост до контейнерите с отпадъци. „Дали това е изкуство или е нещо, което може да се изхвърли на боклука? Това е повече изкуство отколкото нещо преходно, което някой е оставил до кошчето”, казва творецът.

Пица „Хепи“ е една от интерпретациите на творците

Ако за някои подобен въпрос звучи твърде философски, може да си позволи колкото и профанно да изглежда, да си похапне пица в една пицария в близост до изложбата. Там може да избере някоя от 19-те създадени по проект на художници пици- сред които усмихната пица „Хепи”, пица „Капитал” която съставките са разделени неравномерно , или най-обикновен вариант с домат. „Една от пиците например е дело на английски художник. Някои се вдъхновяват от вкуса, други от съставките и. Някои пици наподобяват картини”, разяснява Борш. Пицата като картина на стената или картонените кутии като скулптура. Определено не сте виждали пицата в подобно положение. Една от тях дори Паул Борш е овесил като картина. „Гледайки я по този начин, човек добива една друга представа за нея”, смята той. Ако и вие искате да усетите пицата като изкуство, може да посетите изложбата  Pizza is God до 20 май.

За широкото приложение което пицата има като обект на изкуството  говори и това, че е възпята в творчеството на рапъра Antilopen Gang, който пее под мотото „Пицата ще спаси света”:

”Този свят се разпада от войни или кризи. Пчелите умират. Терор в Брюксел и Париж. Полюсите се топят. …. Всички ние сме еднакви искаме едно и също нещо, и мога да го докажа, когато се отвори вратата, идва доставчикът и носи димящия символ на нашите надежди, свещенния кръг от печено тесто…в основата му е доматен сос и сирене…светът е един кръг от Танзания до Мюнхен шикария.”

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар