Ядем козунаци със суроватка и глутен

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

В 11 от 16 марки козунаци липсва краве мляко

Козунаците в търговската мрежа съвсем не са по бабина рецепта, а пълни с химия глутен и сурватка

В навечерието на Великденските празници от Асоциация „Активни потребители” излязоха с поредното проучване, този път засягащо състава на козунаците, който заедно с яйцата са сред най-купуваните от потребителите по празниците. От него става ясно, че производителите продължават да ни считат за опитни  мишки, предлагайки всичко друго, но не и козунаци с познатите в тях съставки.

Липсата на изкуствени оцветители  е малко утешение, защото  те са пълни със Е-та и заместители. Преди всеки празник хората се питат с какво ще бъдат изненадани от търговците на храни. Освен с високите цени опасенията са насочени към качеството на традиционните храни. Когато наближи Великден интересът винаги е насочен към боите за яйца, козунаците и агнешкото. В проучването са включени 16 марки козунаци. Закупени са от различни търговски вериги и „Женския пазар” в София, като основната информация е извлечена от етикетите. Анализите за съдържание на жълти багрила са направени в специализирана лаборатория.

Изследването на „Активни потребители” е установило, че при една от марките отсъства каквото и да е описание за съставките, нещо повече в изследвания продукт, който е с най-висока цена от 9,16 лева са открити глутен и суроватка, която по принцип е отпадъчна суровина, но в случая е използвана като заместител на млякото. Марката е закупена от големи вериги магазини, които са в сериозно нарушениие на националното и европейско законодателство.  В 50% от марките е открито съдържание на глутен, а в 7 от 16-те случая- суроватка. Производителите са спестили и от суровините влизащи в традиционната рецепта по-долу. В 11 от 16 марки липсва краве мляко. Шампион по пестеливост е козунакът с претенциозното наименование „Гранд Козунак“. При тази марка производителят е спестил и мляко и яйца или друг техен заместител. За съжаление не е пропуснал множество други добавки и химикали. Средно по две нетрадиционни съставки като яйчен меланж, сух глутен и палмова мазнина  присъстват във всяка една от марките.

Причината е стремежът да се използват по-евтини заместители на яйцата, млякото и слънчогледовото олио, както и по-нискокачествено брашно, подобрявано с прибавяне на глутен и ензими. Освен това средно във всяка марка козунак се съдържат 6 добавени Е-номера, предимно емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други.

От Асоциация :Активни потребители” препоръчват ако хората искат да хапнат истински козунак, по-добре да си изтеглят рецепта от интернет, да си закупят продуктите, и да си го направят у дома.

Традиционна рецепта за козунак

В различните региони на България се използват множество рецепти за козунаци. Въпреки това основните съставки са еднакви. В козунаците се влагат брашно, яйца, краве мляко, слънчогледово олио (или маргарин/свинска мас) и мая. Тези компоненти са задължителни за традиционния домашен продукт. В зависимост от предпочитанията в козунака присъстват много други суровини, например локум, стафиди или други плодове, ядки и т.н.

Повече за проучването: Тук:

По материали от страницата на „Активни потребители”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар