Музика между фиордите и небето

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Норвежката цигуларка Елдбьорг Хемзинг възражда музиката на Романтизма

Цигуларката Елдбьорг Хемзинг възражда музиката на Романтизма

Норвежката цигуларка Елдбьорг Хемзинг е сред най-престижните и търсени цигуларки света, а на пазара е първият и диск с вълшебната музика на забравения композитор Хелмар Боргстрьом. Моментът на премиерата на произведението на един почти забравен композитор като него е дълго чакан. ”Обичам подобни мигове, защото човек усеща напрежението, когато публиката е заела местата си, и се пита какво следва сега”, признава младата цигуларка.

А сега следват звуците на една истинска и вълшебна музика, интерпретирана по неповторим начин от 28-годишната Елдбьорг Хемзинг. ”Това произведение е впечатляващо. Намирам за чудесно, че имам възможност да интерпретирам нещо ново, защото почти всички концерти за цигулка са свирени и нтерпретирани стотици пъти”, казва Елдбьорг. Но не и този  от 1914 година на композитора Хелмар Боргстрьом. Със своята музика той се числи към представителите на късната Романтика със северно сияние, а  Елдбьорг Хемзинг интерпретира музиката му със студена елегантност и със своята 240 годишна цигулка  „Гуаданини”.

Елдбьорг Хемзинг

„С  този концерт искам да покажа откъде са моите културни корени, защото неговата музика звучи толкова норвежки, но в нея се усеща и външното влияние, защото е учил в Берлин и Лайпциг„, разказва тя. . Във времето прекарано в Германия, роденият през 1846 година композитор  се увлича по музиката на германския романтизъм, и я пренася по-късно в родината си. Младата цигуларка също живее известно време в германската столица, напуснала за кратко идилията на родния си край.

Започнала да свири на цигулка на двегодишна възраст, а на 11 дебютира в концерт на филхармоничния оркестър на град Берген.Получава музикалното си образование във виена, но решава да открие своя път като музикантка. „Голямата ми мечта е да свиря цял живот.Не бих искала да приключа всичко например за две години”, казва цигуларката. Музиката и звучи като звук между фиордите и небето биха казали някои, а всяка част от нея е добре премислена.

„Концертите често започват и завършват бурно за да накарат публиката да се изправи на крака и да аплодира музикантите. Музиката на Боргстрьом обаче е различна и завършва със спокойни тонове, като се чува единствено цигулката, и този много висок тон на извисяващата се цигулка е нещото, което я прави прекрасна”, смята цигуларката.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар