Японски композитор твори музика за пътуващи

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Минору Миукая твори хитова музика за пътуващи

Японецът Минору Миукая е един от най-известните композитори в света, а ежедневно музиката му се слуша от милиони пътуващи с влаковете и метрото в Страната на изгряващото слънце, макар че мнозина от тях и не подозират за това. Свирещият на синтезатори музикант композира специални джингли за линиите на метрото и влаковете в редица градове сред които и столицата Токио. „Музиката за влакове днес е на мода, и повишава сигурността на пътниците. Когато те я чуват, знаят че вратите все още са отворени и мелодията играе ролята на последен сигнал за внимание”, казва музикантът.

Неговите мини мелодии вече са се превърнали в култ сред японците и се изпълняват на концерти от феновете му. Тайната им по думите му е, че всяка мелодия, траеща макар и само седем секунди, расказва своя  собствена история. „Например пътувайки между Осака и Киото изпитваме голям респект към културата на Киото, ето защо музиката е съобразена с това”, продължава Миукая.

Любовта му към детайлите в композирането не спира до тук, и ако човек събере всички джингли от дадена линия в метрото например, ще се получи една цяла песен.

Мартин Иванов

По материали на АФП

Снимки: АФП

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар