Нощ на литературата 2018

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Нощ на литератрата 2018

На 9 май в 19 за някои  знакови а за други неоткриваеми точки на София се проведоха четения на откъси от книги на съвременни европейски автори като час от инициативата „Нощ на литературата”.И подобно на други инициативи върволици от жадни за духовност люде се стичаха привлечени не толкова от заслужените награди в края на четенията, колкото от потребността да се докоснат до света на духовността, чиито измерения коренно се различават от наслагваните масови представи чрез най-различни информационни канали . Впечатляващото е , че все още са останали млади  хора, чакащи с нетърпение да се запознаят с неизвестни за широката публика  автори, а чрез написаното от тях да открият различни кътчета от човешката душа….

Предлагаме ви четири кратки звукови откъса от четири литературни четения

Първият откъс е от книгата на Рафик Шами „Жената която продаде мъжа си на битака”. На 25 години писателят напуска родния Дамаск и се установява в Германия, като постепенно се превръща в един от най-четените и превеждани немскоезични писатели. Автор е на книги за деца, на литературни и публицистични есета, разкази, романи, два от които, „Тъмната страна на любовта“ и „Тайната на калиграфа“, са преведени на близо 30 езика. Голямата си популярност дължи и на факта, че се изявява като разказвач.

Фрейташ Педру Шагаш е едно от най-новите и нашумели имена на португалската литература. Работи като журналист и редактор, а литературния си дебют прави с романа „Убий ме”. Интересува се от творческо писане и е организатор на най-различни провокативни инициативи. Издал е  вече над 20 книги, а основна фигура в неговото творчество е непринуденият човек в съвременното ежедневие със спонтанния израз на всички свои емоции и копнежи.  В нощта на литературата с откъс беше представена книгата му „Обещай ми провал”.

На някои от четенията присъстваха дори авторите като например македонския писател и журналист Сашо Кокаланов, автор на „Изабела, Исмаела и аз”. Това е третият му роман след  „Самотникът“ (2003) и „Нощ на железопътната гара в Розендал“ (2003). Автор е и на пиесата „Клетка за глупаци“.

Четвъртият автор е шведският писател Ула Нилсон. чийто писателски дебют е през 2005 година. Романът му „Кучетата”, който е публикуван през 2010 година, е отличен с наградата „Норланд”. Темите, които писателят засяга в творчеството си, са свързани със спецификата на живота в малките общности. Критиката в Швеция сравнява Ула Нилсон с класическите представители на шведската литература.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар