Пикасо на цветята

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Цветните картини на Даниел Ост

Той е наричан Пикасо на флористите, а цветята за него са изкуство. Това е белгиецът  Даниел Ост , а негова  запазена марка са произведения на изкуството от цветя.  без значение дали в Япония, САЩ или по време на една индийска сватба в Италия. В арсенала на белгийския флорист влиза всичко което цъвти и зеленее, превръщайки го във вълшебни кулиси. „Мнозина ме считат за ван Гог или Пикасо на цветята, но на визитката ми е изписано просто  „аранжор на цветя”, казва  с усмивка Ост, като признава, че подобни сравнения не са важни за него.

Даниел Ост е влюбен в цветята от дете

Отваря първия си магазин за цветя през 1980 година. Едва през 2003 година отваря втори магазин в белгийската  столица Брюксел. Днес името му е познато на всеки белгиец. Пътят към успеха както винаги не е много лек. Даниел Ост открива любовта към цветята още като дете. „Дядо ми беше фермер, и събирам цветя още откакто се помня. Тогава имаше дупки, в които съхранявахме оборската тор. Веднъж паднах в подобна дупка. Бях изпаднал в безсъзнание, и дядо ми разказваше че когато ме извадил, в ръката си съм държал едно цвете”, спомня си флористът.

От тогава насетне цветята се превърнали в неговия живот. Сред клиентите му са не само кралски особи, но и модни марки с международна известност като Dries van Noten. Различни baauty марки също прибягват до услугите му, за да разкрасят още повече своя имидж. Често зад спиращите дъха инсталации от цветя стои не само той, но и неговия екип, на който много държи. Голяма част от него е съпругата му Мари-Ан. „Без нея нямаше да ме има и мен. Никой нямаше да знае за мен, и едва ли щях да съм толкова популярен. Тя винаги ме е поддържала и помагала да остана здраво стъпил на земята”, признава Даниел. Заедно са от четири десетилетия, въпреки че в началото сватбата им е била нежелана.

„Моето се мейство беше против брака ни, нейното семейство-също. И в църквата свещеника тогава говори за една друга двойка пилеейки заради нас думите си, което беше много смешно”, разказва той.  Накрая обаче признал че говори за тях- Даниел и Мари-Ан, подавайки им букетите с цветя.

Любовта на двамата към цветята предали на своята дъщеря-Неле, която днес ръководи магазина в столицата. Баща и завещал неговото мото:”Да прави от невъзможното-възможно”. Така през миналата година Неле Ост превърнала в истинска приказка кралска сватба, състояла се в пустинята на ОАЕ. За целта насред пясъците били докарани над 30 хил. цветя от Холандия. Те били аранжирани и снабдени с капково напояване, а в операцията се включил екип от 100 души. Тя върви по стъпките на баща си от шест години, като най-накрая успяла да го убеди да стане главен аранжор на градините на белгийското кралско семейство.

„Намирам го за много хубаво, защото това е нещо, което търпи ежедневна промяна. Никой не може  да ти гарантира , че цветята ще се запазят цяла година, и това те кара да си непрекъснато под натиск”, казва Неле. Под натиск работят и двамата. Наскоро Даниел се е завърнал от Ню Йорк, където е превърнал местната ботаническа градина в истинско море от орхидеи. За да видите това шоу, имате още малко време до края на април за да посетите нюйоркската ботаническа градина.

За Даниел Ост големите предизвикателства са ежедневие, в което винаги се надбягва с времето, тъй като цветята доста бързо прецъфтяват. „Това е моята любов и най-важното, защото обичам това, което правя. Винаги съм принуден да измислям нови неща, а това е, което най-много ми харесва”, признава флористът. И 62-годишният Даниел не мисли за пенсия.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар