Ловци на мед в Малайзия

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
За мнозина малайзийци събирането на мед е свързано с много рискове

Това е една колкото и необичайна, толкова и рискована професия, упражнявана в тропическите гори на Малайзия, където  ежедневно десетки хора рискуват живота си за да събират мед от дивите пчели. Наричат ги ловци на мед, а работата им е свързана с катерене често на височина до 75 метра, Работят обикновено през нощта, опушвайки пчелните пити.

В късна доба  двама от ловците на мед се подготвят за работа насред тропическите гори. Целта им е да достигнат короната на едно високо дърво, , в което живеят множество пчелни семейства. Работят с помощта на една пушеща факла,  с която опушват пчелите и събират реколтата им. „Пчелният мед е много богат на вещества. С негова помощ могат да се лекуват много болести. Помага срещу кашлица, като дезинфекциращо средство и при простуда”, казва един от ловците Абдул Ахмад.

Килограм от събрания мед се продава срещу 30 евро, което за Малайзия е много добра печалба, но и работата е много рискова. „Много е опасно, пчелните гнезда се намират на голяма височина и пчелите често ни жилят. „Принудени сме да забиваме пироните само на светлината на малка лампа и често си пречукваме пръстите”, разкрива още ловецът. Абдул събира реколтата от мед  на дивите пчели вече повече от 20 години. В миналото е имало още десетки ловци като него, но по-младите му съселяни вече все по-малко се интересуват от тази професия, още повече че поради различни болести, разрушаването на жизненото им пространство  и промените в климата броят на дивите пчели драстично е спаднал.

Мартин Иванов

По материали на АФП

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар