Разкриват тайните на традиционната татарска кухня на празника Сабантуй

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Представят град Казан като туристическа дестинация

От сдружение „Волжки булгари“ представиха програмата на тазгодишния фестивал „Сабантуй“

Това е типичен семеен празник, в който се преплитат в едно спорт, култура и кулинария, и през тази година няма да изневери на своите традиции, съхранявани вече от хилядолетие насам, казаха от сдружение „Волжки  булгари„.

“Това е  един семеен етнически  и културен празник, който продължава да играе важна роля между народите. Идеята на „Сабантуй” е веселейки сехората  заедно да опознаят културите на различни народи” „каза председателката на сдружението Алфия Димитрова

Сабантуй, снимка: сдружение „Волжки българи“

Петима готвачи от Татарстан ще демонстрират по време на фестивала древни ястия като ще се организира и курс за направата на популярния вече и у нас десерт „чак-чак”. Освен татарска кухня всички посетители ще могат да се насладят на ястия и от руската, украинска, сръбска и българска кухня. Ще има специална детска и спортна площадка, като ще се организират демонстративни борби в древнобългарския стил поясна борба (кураш), канадска борба и хвърляне на гира.  Един от съорганизаторите на спортните събития е Софийската казаческа станица.

Показват древния бит на конните народи

От „Исторически парк” ще ни поведат в едно своеобразно пътуване във времето, показвайки ни бита на древните конни народи, сред които е и българският. По време на Сабантуи посетителите ще могат да видят прабългарска шатра и монголска юрта пресъздаващи бита на степните народи, да пострелят с лък или да видят как се обучават различни ловни птици.

Като част от съпътстващата програма на фестивала „Сабантуй”  се планира  конференция, на която град Казан ще се представи като туристическа дестинация. На фокус през тази година ще е и Мондиал 2018 година, на който Казан ще е един от градовете-домакини. Фестивалът започва от 10 часа зад природонаучния музей.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар