Затворнически игри

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Ентусиасти могат да пробват истинския затворнически живот в сграда на 130 години

130 годишната сграда на затвора в холандския град Бреда отдавна не приютява истински престъпници, но вместо да стои празна, тя вече има нова роля, тъй като в нея се организират затворнически игри. Само срещу 80 евро всеки желаещ да се раздели със свободата си може да се почувства в съвсем истинска реална затворническа обстановка, за което допринасят специално наети актьори, облечени разбира се като надзиратели.

През 2014 година холандското правителство стартирало програма за намаляване броя на затворите, което довело до пренаселване на част от изправителните заведения. „Във времената на стягане на коланите затворихме между 20 и 30 затвора”, казва Жерон ван дер Поел.  Причината- в условията на криза поддръжката им излизала доста скъпичка.

Стартъп компании също внасят свежест в затвора

Днес обаче благодарение на една нова концепция затворът в Бреда е сред тези, които са върнати към нов живот, защото в него се организират  „Prison  Есцапе Games”. „Получих писмо че съм осъдена на 10 години затвор”, казва участничка пожелала да осети отвътре затворническия живот.  „Трябва да вляза в затвора, но нямам никаква представа какво ме очаква”, споделя друг. И нещата изглеждат напълно реални, защото всички участници са преоблечени със затворническо облекло.

„Хората трябва да се почувстват като герои във своя собствен затворнически трилър. Всеки е гледал филми като „Бягство от Алкатрас”. А ние искаме хората да съпреживеят подобно усещане, какво е да избягаш от затвора ”, казва Рик Броен и разяснява, че играта продължава три  часа.

Не само затворите обаче получават ново предназначение но и църквите, защото вярващите в Европа прогресивно намаляват, и редица църкви в Европа стоят празни. Повечето градски общини продават или отдават под наем празните храмове. Така направили в белгийския град Мехелен, където местна църква е превърната в хотел. „Първото което искат да си направят гостите ни идвайки тук е снимка пред тези невероятни изображения”, казва собственикът. За нощувка в Божия дом трябва да платят по 50 евро на нощ. Сводовете и прозорците са запазени в оригиналния им вид  от 1867  година, създавайки както някога една неповторима атмосфера.

Превръщането на църквата в хотел се оказало доста голямо предизвикателство. „Обвивката беше тук, но всичко трябваше да се напасне, ето защо архитектите трябваше да предложат доста креативни решения”, казва Щун Бешут.  Така започнало едно безпрецедентно преобразуване на храма, в който за нов фундамент послужили близо 200 тона стомана. До покрива на църквата са изградени пет етажа, като са запазени старите елементи.

Не по-назад останали и в Северозападна Испания, където превърнали Божи храм в храм на лайфстайла. Местна  църква стояла празна в продължение на десетилетия, преди скейтърите да и придадат нов живот изграждайки рампи и халфпайп площадка. Испанският художник Алкуда сан Мигел дал и цветово преобразяване на старинния храм. Така църквата отново се превърнала в място за поклонения, но този път на младежи от цяла Европа. „Направил съм много проекти, но този тук е най-важният в кариерата ми. Много е особено да се работи на подобно място. Това е моята лична Сикстинска капела”, признава художникът.

След три часа в истински затвор участниците в „Prison Games” е време отново да излязат на свобода. „Човек наистина се чувства като затворник. Актьорите са автентични”, признава един от ентусиастите. Заедно с организаторите на игрите днес затворът на Бреда се обитава  от създателите на стартиращи бизнеси, чиито офиси също  освежават иначе стария затвор.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар