Сладоледени спомени от Венеция

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Културна история на сладоледа

Историята на сладоледа е много по-стара отколкото очаквате

Без значение от цвета или вкуса му, сладоледът почти винаги се отъждествява с Италия и Венеция, дори този, който се произвежда извън рамките на Ботуша. Културната история на сладоледа обаче и породените от леденото изкушение модни, цветови и вкусови тенденции далеч не не са свързани  само с Италия, защото сладоледът като изкушение е открит още в древен Китай преди пет хиляди години. Пренесен е в Европа както и като много други източни изобретения благодарение на Марко Поло.

В Германия италианският сладолед е особено предпочитан.като често се свързва с Венеция. И има защо. „Научил съм рецептата за сладолед още от моята баба, и днес това за нас е една своеобразна традиция”, казва продавачът на сладолед Данило Витале.

Сладоледите пораждат спомени и асоциации с Венеция, Италия и морето

Повече от 5 000 различни стилове сладолед има в Германия, от които повече от половината се определят като „истински италиански сладолед” или “джелатерия”. Въобще италианците са оставили траен отпечатък върху германските вкусови предпочитания, който датира поне от век насам.  Първите стилове сладолед в Германия се появяват през 20-те години на миналия век, като в средата на века се стига до истински бум в предлагането на най-различни видове сладолед.

В онези времена едва всеки девети германец е притежавал хладилник, ето защо ако някой е искал да си похапне нещо студено, е трябвало да избира своето сладоледено изкушение извън дома. Но къде се крие причината за това, италианците да правят толкова хубав сладолед? „Мисля че сме израснали с вкуса на италианския сладолед. Ние не го правим по рецепта, а просто смесваме всичко и виждаме какво ще излезе от това”, казва Мария Ферсини.

След дългия път на сладоледа към Европа, един американец преди век открива, че може да се произвеждат различни стилове сладолед. Така се започва индустриалното производство на сладолед и превръщането му в масов продукт. В Германия сладолед започва да се произвежда през 1963 година първо в Хамбург а после и в Нюрнберг. В последните години германците консумират годишно средно по около 8 литра сладолед, което прави по 113 топки сладолед. С по-голямо потребление на сладолед  в Европа могат да се похвалят само скандинавците и по-точно финландците.

Въпреки всички модни тенденции и стилове, определени видове сладолед остават предпочитани за потребителите като например сладоледът, известен с името  Dolomitti  Култув сладолед от 70-те и 80-те години заради своята впечатляваща комбинация от цветове и   вкусове. Благодарение на това с него са израснали няколко поколения. Но защо днес толкова много стилове сладолед са наречени на  името на Венеция?  Заради Марко Поло, или просто защото звучи хубаво?  Мнозина го отъждествяват с почивката, слънцето, морето и Италия. С две думи сладки спомени. „Мнозина познават сладоледите Венеция още от детска възраст преди войната, и днес без значение дали в Северна Германия или Италия  винаги се сещат за миналото, виждайки  тези сладоледи”, казва Стефано Еспозито.  Сладоледът е едно от малкото неща, които може да охлади страстите през лятото  което предстои….

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар