Опиянението от цветовете

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Какво би било изкуството без цветовете?

Произведения на художници като Анри Матис, Владимир Кандински и Ив Клайн  са част от изложбата „Приключението на цветовете” в центъра „Помпиду” в град Метц.

Какъв би бил светът без цветовете? А какво би било изкуството без тях?  Човек може да почувства разликата тогава, когато ги няма. Цветовете не са само цветни, а за мнозина са свързани с някакво чувство. „Любимият ми цвят е розовият, защото го отъждествявам с аромата на розата”, казва една посетителка.  „Аз предпочитам оранжевия, защото е много свеж и създава настроение”, казва друг. Трети  предпочитат червения цвят, отъждествявайки го с любовта и страстта или синия- цветът на небето .

Да поставиш цвета пред мотива….фовизъм

Ане Хорват

Синьото- един небесен цвят, който присъства и в творчеството на художника Василий кандински, следващ  специална теория. Отъждествява синьото със свръхестествените неща а златистото- със земните. Неговият съвременник Анри Матис отива още по-далеч, защото за него цветът е дори по-важен от мотива. Чрез  него изразява своите чувства, поставяйки началото на едно цяло направление в изкуството-  наречено фовизъм.

„Матис създал  фовизма, като през 1905 година в Париж показал първите произведения, в които е освободил цветовете от техните значения като не ги използва по обичайния начин, с което предизвикал  скандал. Ето защо му било прикачено определението фовист (диво животно), което тогава се е считало за обида”, казва Ане Хорват. За него решението е било в създаване на колажи от цветни картини. Техниката която използвал нарекъл „разрязана хартия”, и с нея поставил  цвета пред формата, превръщайки го в основна тема на творчеството до края на живота си.

„Въпреки предизвикания скандал, Матис е бил непреклонен, казвайки, че с помощта на цветовете изразява най-дълбоките си чувства. Цветът за него е посредник между чувствата, средство което му помага да покаже това  което  е открил”, продължава тя

Тук нещата не се поставят вече между наблюдателя и произведението на изкуството. Човек сякаш влиза в цвета както при инсталацията в синьо, в която се виждат само снопове светлина. „Това създава едно доста интензивно усещане все едно си в облаците. Човек сякаш се намира в някакъв друг свят”, казва един посетител.  „За мен това действа успокояващо”, признава друг.

Цветовете като монохромно приключение…

За друг творец- Ив Клайн „Приключението на цветовете” е монохромно. „За него това е преход към нематериалното защото при него отсъстват традиционните картини закачени на стената. Това са просто различни цветови пигменти, поставени на пода и създаващи впечатлението за връзка със земята и показващи , че чрез рисуването творецът е в търсене на нови пътища, в които използва само един определен цвят”, разяснява Ане Хорват.

Изложбата „Приключението на цветовете” създава  една нова представа за тях- червено, синьо & Co.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки:”Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар