Да плащаш с ръка

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
За младата специалистка човечеството още не е достигнало дотам, че да се хакне микрочип имплантиран в ръката

Отключването на вратата  в офиса, пазаруването с виртуална кредитна карта или купуването на билети за влака сега за хиляди жители на Швеция е доста по-лесно, защото може да става чрез специално вграден електронен микрочип. Една от тях е и Улрика Сеслинг, която вече няма нужда от ключ отивайки всяка сутрин на работа.

Достъп до офиса получава с помощта на имплантиран в ръката и чип и специален код. ИТ експертката е една от почти 3 000 души в Швеция, които имат възможност да ползват чип за разплащания в магазина или когато си купуват билети за влака. Самата тя не изпитва страхове от кражбата на данни. „Към момента нямам никакви притеснения, защото техническото ни развитие все още не е достигнало дотам, че да се хакне един чип”, смята младата жена. „Използвам го в момента в работата и за достъп до фитнеса”, допълва тя. В бъдеще не изключва да премисли доколко е необходимо използването на новата технология, като по всяко време може да премахне чипа.

Въпреки широката употреба на чиповете, критиците не престават да обръщат внимание върху сигурността на данните. В Швеция обаче технологията се разпростира главоломно, като дори се организират специални парти събития за имплантиране на чипове на желаещите. Повечето от тях почти не се замислят за рисковете. ”Това е един своеобразен индентификатор, който не можеш да загубиш и освен това улеснява процеса на индентификация и спомага за доказване на истинската самоличнос на човек”, казва Андерс Бранфорс.

Мартин Иванов

По материали на АФП

Снимка: АФП

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар