Поетични инсталации

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Чрез звоите инсталации Клер Морган търси връзката между живото и неживото, между човек и природа

Чрез своите дълги по няколко метра инсталации от мънички цветчета или пластмасови парченца Клер Морган създава вълшебни картини, чрез които иска да покаже контраста между света на природата и човека.

Естествено или изкуствено?  Мъртво или живо?  Това е една игра на противоположностите. Скулптури създадени както от естествени, така и от изкуствени материали. Създава ги ирландката Клер Морган, чието ателие се намира в град  Нюкясъл. „Голяма част от произведенията ми са направени от найлон. Работя с хиляди идентични сами по себе си материали, които събирам  така че да създам нещо солидно. В повечето случаи използвам геометрични форми, които изглеждат стабилни изграждайки ги от хиляди съставни части, които не винаги могат да се свържат или много лесно могат да се разпаднат”, казва художничката.

Художничката живее и твори в Нюкясъл

Зад нейните произведения на изкуството се крие много работа. Понякога са и нужни седмици докато съедини частите от някоя инсталация. Наскоро създаде една 17 метрова люлееща се стена. „Произведението  “Elephant in the room” направих през 2017 година, и беше изложена в един шопингцентър в Орхус, намиращ се  близо до градското пристанището”, казва художничката.

Припомня си, че при създаването и допуснала една грешка, което и наложило да работи до късно съединявайки множество различни части. Заедно с нейните чудесни инсталации от хартия Клер Морган включва в изкуството си и препарирани животни за да поясни както противоположностите, така и връзката между живото и неживото в природата.  „Още в училище започнах да се занимавам  с органични материали. За мен мъртвите животни не са нищо друго освен точно това. И за мен те имат своето голямо значение в изкуството ми, защото ние също сме животни,а  това веднага създава връзката между нас и другите форми на живот”, смята Клер Морган.

Вдъхновява се от места, отвоювани от природата…

Намира вдъхновение край гбреговете на река Тайн

Вдъхновение намира в северноанглийския Нюкясъл, където живее и работи. Точно тук за нея може да се направи най-добрата връзка между природата и сътвореното от човека. „Въпреки че повечето ми произведения са и с органични материали, съм впечатлена от места, където природата се среща със създаденото от човека. Ето защо се интересувам от градове, в които природата си е отвоювала обратно своето място”, казва Клер. Подобно място е един от мостовете на река Тайн. Намиращите се там гнезда на птиците са едно от нещата които я вдъхновяват. „Това е едно от местата, където иначе тези морски птици са отвоювали място за своите гнезда. Всеки ден летят до морето за да носят храна на малките си. Обичам това което правят тези птици, и тук се опитваме да им създадем удобства, пазейки ред и чистота”, споделя Клер Морган.

Нейните произведения на изкуството се въртят между живота и смъртта, около времето и миналото, а на хората оставя избора сами да интерпретират техния смисъл.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар