Футболни пътешественици

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Педро *в средата) е пропътувал с кола над 3000 км от Лисабон до Москва

Разгарящите се с всеки изминал ден футболни страсти са повод не само за това, най-големите  запалянковци да опознаят различни градове и стадиони, сътворявайки  истински миш маш от културни преживявания, но и понякога възможност да опознаеш континенти, та дори цялата Земя. Всъщност като се замислим, тя хич не изглежда толкова голяма. Руската обществена телевизия разказва за някои от най-необикновените футболни пътешественици на Мундиал 2018. Един от тях е португалецът Педро, пристигнал от родината си до Москва със собствения си автомобил. „Преминах 5600 километра от Лисабон до Москва, признава футболният пътешественик, за който играта е само предлог да се повесели и да пътешества. „Москва е прекрасен град, а хората са много топли и сърдечни”, допълва той.

Още по-интересна е историята на саудитски фен, който дошъл до Русия на велосипед, преминавайки през Турция и Грузия. Едва ли е имал особени проблеми, защото за пътешествието му следял лично саудитския крал. За да стигне навреме изминавал дневно по 100 километра. „Това беше най-дългото ми пътуване, защото изминах 3 140 километра, за 75 дни”, казва той.

Бразилските фенове са сред най-страстните

А какво ще кажете за пътешествие от Бразилия, продължило две години? Направили го двама съпрузи, Ванеа и Илиньо от Рио. Готвели се за авантюрата цели пет години.  „Тръгнахме на път в деня на нашата сватба. Той не искаше да се жени за мен, но аз му казах, че няма да тръгна никъде, преди да сме женени”, разкрива Ванеса. Маршрутът им никак не изглеждал лесен. Първо заедно с колата си преплували на кораб разстоянието до Африка, а оттам достигайки Италия, през Румъния, България и Украйна до Ростов на Дон. И пътят им не свършва до тук, защото следващата им точка е зимната столица Санкт Петербург, където е следващия мач на любимата Бразилия.

Руският принос към пътешествениците е на Алексей Саприкин, който избрал да пътешества между градовете домакини на автостоп. На 12-ти  юни тръгнал от Москва, а само ден по-късно вече бил в Нижни Новгород, последвал Казан. „Това да си призная е доста  трудно начинание, защото не винаги срещаш разбиране от шофьорите. Схемата ми е такава, че не трябва да се панирам, а да се доверя на обстоятелствата”, казва Алексей. Те едва ли винаги биха се стекли толкова благоприятно, но човек в чийто вени са смесени страстта към футбола и пътешествията едва ли би забелязал това.

Мартин Иванов

По материали на ОРТ

Снимки: ОРТ

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар