Ядлива статистика

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Участниците в една необичайна работилница се учат как да пресъздават статистиката чрез храната

Един необичаен вуркшоп съчетава кулинарията със статистиката, давайки възможност  на участниците да пресъздадат най-различни данни под формата на храна, създавайки в края не само едно вкусно меню, но и съдържащо информация, тъй като във всяка рецепта са закодирани определени данни.  Като например за това  какъв е делът на жените в науката в отделните страни, пресъздадени чрез големината на варени яйца.

Така изглежда времето през април пресъздадено от кулинарни специалитети

Идеята за проекта Data Cuisine хрумнала на Сузане Яшко и Мориц Щтефанер  които предлагат двудневни семинари, по време на които участниците да могат да се научат да пресъздават различни данни под формата на кулинарни специалитети. „Мисля че хората трябва повече да се интересуват  от данните които пресъздаваме   в храните , които обаче в света на числата не винаги се забелязват. Ето защо се опитваме да ги представим по начин, който да създаде определени емоции и същевременно да разказва истории”, казва Сузане.

Участниците в работилниците сами решават какви статистически данни да подберат за да сготвят. Спират се обикновено на такива, които са познати за самите тях или произлизат от сферата на професиите които упражняват. Работилницата се провежда в близост до белгийската столица Брюксел, където участниците имат възможност да ползват модерни уреди в кухнята като един триизмерен принтер например за шоколад. С негова помощ една от участничките Алийн Бърт иска да покаже, че дори и шоколада може да послужи за пресъздаване на статистически данни.

А така се представя делът на жените в науката с помощтта на яйца

„Идеята е да се заиграя с белгийските бонбони, за да покажа например чрез пълнежа на всяка от тях кои са най-честите причини за смъртността в Белгия”, казва тя. За целта създава четири различни пълнежа. За да са наистина вкусни храните, участниците в работилниците са напътствани от експерт готвач.

За да направи бонбоните да изглеждат възможно най-реалистично, на дизайнерката от Антверпен и отнема около шест часа. След като са готови  и преди да бъдат опитани, бонбоните ще бъдат грижливо подредени и документирани. Постепенно и другите ядливи статистики придобиват завършена форма, като тематиката на описаните кулинарно данни е широка- от мотивацията на белгийските работници до ядрената енергия. Една от участничките в курса се е заела да представи промените във времето  в Европа, което през април сякаш преминава през всички сезони.

„Храната разбира се не може да се използва като измерител за да се каже дали нещо е два или три пъти по-сладко, но представени по един различен начин, данните могат да накарат човек да погледне с друго око на статистиката”, смята Мориц.  В края на работилницата всичко се получава така, че вместо с думи, данните се възприемат чрез различни вкусове..

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар