Пица „Неаполитана”- между изкуството и поезията

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Любителите на пицата винаги се чувстват добре в Неапол

Стане ли дума за пица, то несъмнено Неапол е градът на който най-много приляга да носи определението „столица на пицата’, защото тук не само пазят вековната традиция за направата и, но  процесът е доведен до съвършенство.  Градът край Везувий е началната точка, от която пицата започва своя завоевателен поход по света. В Неапол се предлага пица на всяко ъгълче. „Пица Неаполитана е най-добрата храна на света”, казва една девойка.  „Тя е изкуство и поезия”, допълва друга. Сред майсторите на пицата е телевизионната звезда и готвач Джино Сорбило. Дойде ли обедно време гостите се трупат на опашка пред неговото заведение. Заедно с екипа си Сорбило приготвя по около 1500 пици на ден. 43-годишният готвач е в занаята още от дете, а за него приготвянето на пица е семейна традиция.

„Основите на пицата са тук в Неапол. Навсякъде може да видите най-различни вариации, но никъде другаде не се пази 300 годишна традиция както тук”, казва готвачът. Основната рецепта е проста. Тестото се замесва от брашно, вода, сол и много малко мая. То трябва да престои най-малко 12 часа за да придобие необходимата мекота и еластичност. След това вече може да се раздели на отделни порции. „Първо тестото се удря с върха на пръстите само отгоре. След което поставям тестото в едната ръка и започвам да го прехвърлям към другата и за да не залепва от време на време се поръсва с малко брашно”, съветва готвачът.

Пицария „Неаполитана“ е сред символите на Италия

Традиционните  съставки за пица „Неаполитана” са домати, моцарела и босилек. Следва изпичането и в каменна пещ на дървени въглища. Докато се пече се върти от време на време. Готова е за броени минути. За да е по-лесно похапването и, се препоръчва да се сгъне на две. „В последно време пицата придоби особена популярност, и се предлага навсякъде, а заедно с готвачите в бранша се налагат и пицайоло”, споделя Сорбило. Пицайоло край Везуввий наричат всъщност пицаря. Най-старата пицария на Неапол се намира на входа на стария град, и се нарича  Antica Pizzeria Port’alba . .

Тук на улицата са продавали пица още през 1738 година. Пицайоло Дженаро Лучано контролира температурата на пещта, която трябва да е между 450 и 500 градуса. „Без дървените въглища не можем да говорим за никаква неаполитанска пица”, казва майсторът. Дженаро оставя тестото да престои дори до 48 часа. Дъното трябва да е тънко и меко. Но не и хрупкаво. Типично за „Неаполитано” е високия ръб или така нареченото „коничоне”. „Той не трябва да е по-висок от 2 до 3 сантиметра”, пояснява Дженаро.

Майсторите на пицата в Неапол днес наброяват около 3 000. Един от учителите на повечето от тяхи пазител на традицията на истинската пица „Неаполитана” е Дженаро Лучано. „Страстта към пицата съм наследил още от моя прадядо. После и аз се научих на изкуството да приготвям пица. Сега съм на 57 години, и скоро ще го предам и на моите деца, защото тази традиция никога не трябва да се загуби”, казва Дженаро. Холивуд също е останал подвластен на пица „Неаполитана”, защото една от сцените с филмовата звезда Джулия Робъртс е снимана в Antica Pizzeria, с което я направили сред най-популярните в града. „Дойдохме тук директно от летището само за да си похапнем пица”, споделя един от клиентите. В заведението се предлагат само два вида пица- „Маринера” и „Маргарита”, всяка за по 4 евро.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар