По следите на бивша Югославия

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
По следите на бивша Югославия с едно старо соцвозило

Младата Йована Стоилкович предлага на туристите в сръбската столица Белград една необичайна разходка. Със старото си соц возило „Юго” тя предлага да ги поведе по следите на някогашна Югославия, някои от тях видими  и до днес. Подобно на Траби, малката кола е един от символите на социалистическата епоха и експортен шлагер между 1981 и 2008 година  като е продавана в цели 74 страни по света. Мотото на нейната разходка е:”Възходът и падението на една нация”, а сред забележителностите  покрай които развежда туристите е и легендарния хотел „Югославия”.

Легендарният хотел „Югославия“

„Хотелът е открит през 1969 година като най-големият и луксозен в някогашна Югославия. Става легендарен и заради това, че в него са отсядали известни гости като Ричард Никсън, Джими Картър и Тина Търнър”, разказва Йована.

Чрез своята инициатива и разходката  из Белград Йована иска да напомни на туристите  за някои от забележителностите на бивша Югославия. Мнозина си спомнят с печал за онези времена, защото разпадането на федерацията доведе до гражданска война, която взе близо 130 хил. жертви. „Зная за разпада на Югославия но не всичко. Ето защо чрез този тур бихме искали да се запознаем по-добре с миналото и югославската история”, казва датският турист Денис Бертелсон.

Мартин Иванов

По материали на АФП

Снимки: АФП

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар