Китайската приказка на Момчиловци

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Мляко „Момчиловци” е истински хит в Поднебесната империя

Кметът Сийка Суркова, Снимка: Светлана Трифоновска

„В Китай знаят повече за Момчиловци отколкото у нас”. С тези думи ни посреща кметът на селото Сийка Суркова  в може би най-интернационалното село в България, започвайки своята китайска приказка. И в кое друго село, освен в Момчиловци, сгушено между хълмовете на Родопите, може да видите на едно място  „английска” и „норвежка” къща, а в паметната книга на музея повече похвали на китайски отколкото на български език. Селото е пионер в селския туризъм още от първите години на прехода, но истински тласък  за развитието му дава китайския принос. Впечатлени от мястото където живеят най-голям брой дълголетници, китайците решават, че именно млякото е в основата на тайната на дълголетието, и не само това,  но през 2009 година започнали да произвеждат подсладено мляко за пиене носещо името  на Момчиловци.

Журналисти от АСЖБ на посещение в село Момчиловци< снимка Надежда Бочева

Преди две години внесли разнообразие с нови асортименти напитки „Момчиловци” с вкус на домати и  краставици. Най-новите вкусове са от два месеца- роза и бъз. Като резултат от находчивостта и маркетинговата стратегия на компанията производител Bright Dairy само през миналата година са регистрирали приходи от продажбата на кисело мляко „Момчиловци” в размер на 910 млн. долара. Това е компания, базирана в Шанхай  с традиции в производството на млечни продукти от 1911 година насам.

Журналисти от АСЖБ на посещение в село Момчиловци< снимка Надежда Бочева

Както Кметът на селото сподели пред журналистите от АСЖБ, емблемата сродопчанката  е позната  навред в страната, а компанията разполага с над 500 търговски обекта в Китай. Общите продажби на храни в Китай на Bright Dairy възлиза на 76 млрд. йоана.

„Момчиловци” вече е притегателно място не само за китайски туристи. Наскоро бразилски екип е снимал филм за селото. С китайска помощ се реализират различни  инфраструктурни проекти, като е изградена и пътека на дълголетието.

Тук  редовно организират курсове по китайски език, а през септември ше се проведе вече традиционния фестивал на млякото, като през тази година основният акцент в него ще е народната носия. Момчиловци разполага с леглова база за около 200 гости, като по време на фестивала целият и капацитет е запълнен, а някои от гостите идват от Пампорово и Чепеларе.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар