Да превърнеш ефекта на доминото в изкуство

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Акция с матраци символизира ефекта на доминото

В холандското градче Леуварден  се случва нещо интересно и нетрадиционно,  културно мероприятие съчетаващо в едно удоволствието, ефектът на доминото и изкуството. И къде другаде можеш да видиш падащи като плочки от домино матраци заедно слежащите върху тях хора, или дефилирането на  истински изтребител  Ф16 превърнат в културна площадка. Това превръща най-малко за ден града в истинска сцена на най-различни прояви на изкуството. „Мисля че това е чудесна възможност да покажем, как може да изглежда града ни”, казва младо момиче. Чудесна идея да правим нещата заедно”, споделя друг участник. По време на този специален ден хората дори спортуват заедно на улиците. И това се случва не просто защото жителите на Леуварден искат поне веднъж в годината да се включват в луди игри.

Мартин Винтерс създава „Изкуството на 8-мия ден“

Истинският виновник за това мероприятие е местният художник Мартин Винтерс със своята идея за „изкуството на 8-мия ден”.  ”8-мият  ден се базира на ефекта на доминото, където имаме различни блокчета, които бутайки ги, човек предизвиква верижна реакция. Ние се опитахме да създадем подобна верижна реакция  от събития  в целия град, където едно нещо да предизвиква друго”, разяснява художникът.

Леуварден се намира в холандската провинция Фрисланд и заедно с малтийската Валета през 2018 година са културни  столици на Европа.  Концепцията  на събитията в града през  тази година е изградена на основата на това, в центъра им да са гражданите, които заедно да показват  динамиката.  Последни приготовления за 47 акции в „Изкуството на 8-ия ден”, чиято продължителност е само няколко минути, и всяка една от тях ще предизвиква следваща. Една от тях е истинско домино от книги в местната библиотека, помещаваща се в сградата на бившия затвор, където доминото се реди от доброволци. „Целта ни е подобряването на рекорда на Гинес , който в момента е за домино от 10 200 книги. Ние планираме да наредим 12 000”, казва Ариен Нубоер.

В Леуварден спортуват и се забавляват заедно

Опитът за нов световен рекорд ще се състои в следобедните часове, а началото на „8-ия ден” е поставено с черен пушек около 13 часа по обед. Докато трактор с театрални почести слиза от една рампа, майстори на бойните изкуства започват да демонстрират уменията си в айкидото. В същото време няколко улици понататък група момичета се готвят за една необичайна радикална акция- само за няколко минути ще трябва да се разделят с дългите си коси, които да бъдат дарени на деца, болни от рак. „Това което имаме са косите ни, а това означава, че можем да ги дарим на хора, които нямат коси и за които да се изработят перуки”, казва Иска ван Сон. Само след няколко минути косите са отрязани, и ще могат да послужат за добрата кауза.

Кметът на града също се включва в една от акциите- преодоляване на препятствия с крави. „Кравите са един от нашите символи, а най-хубавото мляко и сирене произвеждаме от векове тъкмо тук, и са познати дори в Азия и Африка”, казва той. Все пак вслушали се в мнението на природозащитниците, организаторите са заменили истинските крави с доброволци,  облечени като милите животни.  Акцията е предизвикала сериозни протести сред зелените в социалните мрежи, които са на мнение, че кравите не могат да се ползват като циркови животни.

В Леуварден сътвориха истински културен фест основан на ефекта на доминото

Дългоочакваното домино от книги започва малко преди 17 часа.  Започва  от  улицата и преминава през два етажа на библиотеката, преди да излезе отново навън.  Рекордът обаче остава за подобряване за следващото издание на фестивала „Изкуството на 8-ия ден”, тъй като са съборени малко над 10 хиляди  книги.

Така приключва един истински цветен ден от събития в Леуварден, привлякъл като зрители и участници  всички граждани, карайки ги в същото време  да се замислят. „Беше  изключително безумно, сърдечно и впечатляващо”, казва Мартин Винтерс. Така на този 8 юли всички в Леуварден сътвориха едно истинско културно събитие, което ще се помни още дълго , но преди всичко  доказаха, че заедно могат да изградят една истинска общност.

Мартин Иванов

По  материали на „Дойче веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар