Ежедневието като произведение на изкуството

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Концептуално изкуство от Словакия

Концептуално изкуство на Роман Ондак

Чрез своите произведения и инсталации словакът Роман Ондак винаги иска да разкаже различни   истории, не само собствени но и чужди. Изкуство, в центъра на което са например… пишещи машини като един „Ремингтън” раздробен  на 50 части.  Ежедневието, показано като произведение на изкуството. „Тази пишеща машина е принадлежала на моя пра пра дядо. Използвам я и днес в дигиталната ера, въпреки че това може да изглежда архаично. Повечето хора почти не знаят какво представлява една пишеща машина”,  Писането посредством нея е било механично, всяка буква е съответствала на тракането на определен клавиш.

Роман Ондак се занимава концептуално с  пътищата на комуникация и интерактивност, което според него е въпрос на перспектива  или част от картината. Той е сред най-търсените словашки художници. През 2004 година с помощта на стипендия заминава за Япония. Занася 500 хиляди шоколада на работниците в един стоманодобивен завод. „Идеята беше шоколада първо да се обели от станиола и да се постави в бельото на работниците. Споменът за шоколада е представен в самосъзнанието ни, и този спомен остава да живее след това във фолиото, и това беше идеята на проекта ми”, разказва Роман без да е познавал работниците.

Passage е името на друга негова инсталация, съставена от 500 отделни фигурки.Закупената от Мюхенската пинакотека за съвременно изкуство  инсталация  показват дарбата на всеки отделен автор и ролята на твореца като медиум. Фигурките разказват истории от ежедневието и от японската култура- неща от детството и мечтите  на всеки един от работниците в стоманодобивния завод. Става дума за трансформация и движение.

„Винаги зад всеки мой проект се крие по една история. Тази определено е свързана с опростяването на нещата, и може би това е една тежка история, която не би била интересна да се разкаже с думи, и за целта трябва да го направя по абстрактен начин”, казва художникът За него заглавието на проекта му е също толкова важно, колкото и съдържанието. Както  и „Measuring the Universe“, където посетителите сами представят своето измерение на вселената, а изкуството на Роман Ондак се определя като чисто и меланхолично…..

Мартин Иванов

По материали на „Дойче веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар