Литва- между традициите и модерността

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Традиционен музикален фестивал обединява литовците

Хор от 12 000 души изпълнява на сцената химна на страната по време  на един от най-старите музикални фестивали, провеждащ се в литовската столица Вилнюс. Това е момент, изпълващ с гордост всички граждани на балтийската страна . За мнозина от тях това да са заедно на това място е един особен момент. „Чувствам се щастлива и не мога да сдържам сълзите си”, казва една от участничките. „Всичко е толкова емоционално, когато видиш на сцената да пеят толкова много хора”, споделя друга. „Чувстваме се като едно голямо семейство”, споделя развълнуван един от зрителите.

Хоровото пеене е с дълбоки традиции в Балтика

Песенният фестивал е най-важното културно събитие във Вилнюс. Основан е през 1924 година  и се провежда на всеки четири години. Вече е част от нематериалното културно наследство, а през 2018 година провеждането му е свързано и със 100 годишнината от обявяването за пръв път на литовската независимост.  По това време  във Вилнюс се събират литовци от цял свят. Хоровата музика за балтийските страни е част от тяхната идентичност.  „Ние казваме, че сме изпели нашата свобода. Пеехме и по време на революцията след 1989 година, а в много от нашите песни основна тема е свободата, нашата идентичност и нация”, казва Йева Кривицкайте.

„Честваме нашата 100 годишнина, и това ме кара да се гордея”, казва участник. „Ние сме литовци от САЩ. Пропътували сме цялата планета за да се върнем към корените си”, казва млада жена.  Според друг в днешно време на национализма не се гледа с добро око, но той се чувства добре въпреки това. И въпреки че фестивалът се числи към традициите на страната, с всяка изминала година Литва става все по-модерна, привличайки все повече хора. Една от причините за това е и старият град на Вилнюс.

Младата балтийска страна разчита и на технологиите за да привлича младите

Балтийската страна развива също и модерните технологии, а през 2018 година в столицата отваря врати и най -големия блокчейн център в Европа. Изкуствата също намират своето подобаващо място във Вилнюс, а дизайнери като Юлия Янус се опитва да придаде балтийска нотка на дрехите които създава, връщайки се към корените на природата. „Отидох до Остзее за да открия какво е типично балтийското. И го намерих. Това са горите и езерата”, казва дизайнерката.

В последните години множество ресторанти в столицата Вилнюс все повече интерпретират класически литовски ястия с регионални съставки, превръщайки местната кухня в истинска модна вълна.  „По-рано типичната кухня за нас е била свързана с много месо. Сега правим  точно обратното- малки порции, които не само да изглеждат, но и да ухаят добре”, казва готвачът Томас  Римидис.

Въпреки някои модерни тенденции, фестивалът си остава изцяло в плен на традициите, а Литва- една млада страна, способна да празнува подобаващо своя юбилей.

Мартин Иванов

По  материали на „Дойче веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар