Да отглеждаш овце на…Луната

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Брегът на остров Паг изглежда като лунен пейзаж

„Добре дошли на Луната”, така ни посрещнаха домакините на остров Паг, където сапфирените води на Адриатика нежно мият  белите камъни на крайбрежието, придаващи лунен пейзаж на околността, но навлизайки в неговата вътрешност,  бързо виждаш как картината коренно се променя. Белите камъни са изместени от тучни пасища и къщета типични за региона на Адриатика . Тук ни посрещат собствениците на овцеферма Глигора, които се грижат за 2200 овце от автохтонната порода „Пашка овца” като произвеждат различни видове сирене от мекото Рикота през най-известното хърватско сирене „Пашки сир” до сирене с розмарин. Фермата съществува от две десетилетия и е създадена от Иван Глигора, започнал от нулата с идеята да направи най-доброто сирене на света.

Във ферма „Глигора” произвеждат лимитирани серии от „Пашки сир” Снимка: Ведран Стопич

„Пашки сир”, чието име идва от това на острова е само едно от тридесетте сорта сирена, които се произвеждат във ферма „Глигора’. Това е сирене изцяло от овче мляко, което се произвежда лимитирано само през първите три месеца от годината, като ароматните треви на местните пасища му придават един особен вкус. „Фермата разполага с лаборатория, в която се контролира качеството на млечните продукти, като на местно и национално ниво също се упражнява строг контрол”, казва Ружица. Предлагат продукцията си в специализирани магазини в Австрия, Словения и  Италия. Годишното производство само на „Пашки сир” възлиза на близо 5 тона. Периодът на узряване на „Пашки сир е между 2 месеца и 2 години, като всяка пита е с тегло от 2,3 килограма. За направата на една пита са необходими около 20 литра овче мляко. Освен „Пашки сир” във фермата произвеждат и друг вид лимитирано сирене от черно мляко.

Любопитното е, че всяка овца дава максимум по литър мляко дневно, а за направата на килограм сирене е нужно млякото от 20 овце. Периодът на лактация на овцете от породата „Пашка” е 160 дни, а периодът на млеконадой 132 дни. В периода на лактация млякото на овцете от тази порода достига масленост от 7%, а през останалото време до 5,5%.  От ферма „Глигора” са получили европейско финансиране за закупуване на машините и изграждането на сградите.

Хърватското  животновъдсъво страда от раздробеността на стопанствата

Преработвателния цех на ферма „Глигора“ Брегът на остров Паг изглежда като лунен пейзаж

Ситуацията в хърватското животновъдство според  местните експерти не е добра, защото стопанствата са раздробени , а   почти половината или 46% от животновъдите се нареждат в категорията дребни със стопанства от до 50 животни. В Хърватия се отглеждат малко над 560 хил. овце, а регионът на Задар е сред най-добре развитите. Заради благоприятните климатични условия тук се отглеждат  85 хил. овце от почти 2 000 овцевъди. Само на остров Паг се отглеждат близо 30 хил. овце, а най-многобройната хърватска порода овце е „Далматинска праменка” с 87 000 броя животни.  За отглежданите от тях автохтонни породи, животновъдите получават по 20 евро на овца годишно.

През  последните години голяма част от овцевъдите се ориентират към гледането на овце за месо заради добрия пазар и високите цени на агнешкото, за чиято атрактивност и крехкост допринасят изключително разнообразните на билки и лечебни треви пасища. Около 400 са овцевъдите в страната, които произвеждат мляко и млечни продукти, като годишното производство на овче мляко достига до 3 млн. литра, 93,5% от което е първокласно съгласно регулациите на Европейския съюз, а контрола за качеството на млякото се извършва от Хърватската национална селскостопанска асоциация.

Мартин Иванов

/Следва/

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар