Марио Пушкарич не залага само на зърнените култури

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Отглежда цикория и чесън, и е инвестирал 1 млн. евро в напояването

Марио Пушкарич Снимка: Ведран Стопич

Стартирал преди 22 години днес Марио Пушкарич се е превърнал в един от най-крупните и сериозни земеделски производители дотолкова, доколкото притежанието на 4 000 хектара го нарежда  сред големите в Хърватия . „Тогава всички бяхме свободни, сякаш се намирахме в джунглата”, припомня си началото фермерът.

Неговото стопанство  и пример за диверсифицирано отглеждане на култури, като освен пшеница (на 100 хектара) и други зърнени и маслодайни култури отглежда и не чак толкова типични земеделски култури като картофи, чесън и цикория. Разчита основно на испански сортове чесън, а картофите отиват основно за преработвателната индустрия, като Пушкарич е производител на Chio Chips известна и у нас марка чипсове. Отглеждането на толкова разнообразни култури е свързано с изграждането на модерно напояване, като фермерът вече е инвестирал 1 млн. евро в собствена напоителна система с дължина от 10 километра, която ежегодно надгражда с нови 2,5 километра. Пушкарич обясни това  с климатичните промени в последните години, намалили с 50% количествата валежи в страната особено през юни, когато падат най-сериозните дъждове. 30 хектара от стопанството му са собствени земи, а останалите е взел под наем. Рентите в Хърватска са сравнително ниски- около 50 евро на хектар. Пушкарич призна пред европейските журналисти, че през тази година е имал сериозни проблеми със септориозата. Субсидиите на хектар възлизат на 320 евро, като в стопанството му са заети предимно млади хора. Разбирам че агрономическите науки са сред най-предпочитаните в Загребския университет.

Лицето на хърватското производство на семена

BC Institut предлага конкурентни хърватски хибриди от зърнени култури

Когато  имаме предвид елитното земеделие, в съвременните условия сякаш то е немислимо без последните сортове хибриди, устойчиви както на климатичните изменения, така и на все по-агресивните  болести и неприятели по растенията. Тук на местните фермери на помощ идва най-старият изследователски институт в Хърватия, специализиран в създаването и производството  на хибриди. Той беше посетен от нас в рамките на визитата на европейските журналисти в страната. BC Institut е вече със 120 годишна история, и днес е успешен модел за съчетаване на наука и практика, превръщайки се в модерна печеливша компания със свои представителства в седем страни сред които и Турция, където се произвеждат специални хибриди предназначени за иранския пазар. Местните експерти се похвалиха, че разработените в института хибриди успешно конкурират тези на водещите производители както като цена, така и като качество.

Годишното производство възлиза на 2 хил. тона семена, като 50% от продукцията е за износ. Годишният оборот на BC Institut е 18 млн. евро. В последните години от института са се насочили основно към украинския пазар на царевица, в който виждат големи перспективи.

Мартин Иванов

/Следва/

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар