Творец на загадки

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
За Оскар създаването на ребуси е истинска страст

Холандецът Оскар ван Девендер е създал над 500 въртящи се и всякакви други ребуси. Неговото хоби го е превърнало в истинска звезда в интернет, а всяка седмица милионите му почитатели могат да видят една нова идея, реализирана на практика. От малък Оскар се влюбва в заплетените игри. С времето развитието на всякакви ребуси се превърнало в негова страст. „Когато бях на 12 години  получих  една книга в която се обясняваше, как човек може да прави ребуси. Така започнах да създавам първите си проекти и да развивам собствените си идеи”, припомня си Оскар.

Първите си прототипи направил основно от дърво. През 2003 година открил, че всичко може да прави с помощта на 3D принтер. Днес има собствена фирма, която произвежда отделните части на ребусите от полиамид, но някои от идеите си обаче продължава да прави у дома си. „Първите 20 или 25 години нямах продаден нито един модел от моите ребуси и това беше много тежко”, признава той.

Някои от видеата му в интернет достигат до 3 милиона потребители

Успехът обаче дошъл през 2008 година с помощта на интернет. Всяка седмица Оскар представя по един нов ребус в своя YouTube канал, като някои видеоклипове достигат до 3 милиона гледания. Заснема ги в градината на своята къща, като получава подкрепа от съпругата си Йозе, с която са заедно вече повече от три десетилетия.

„Започнах с канала защото исках да покажа проектите си на един производител на играчки, Тогава за да изпратиш даден прототип отнемаше  няколко седмици. YouTube  тогава не беше толкова популярна платформа. Исках да пробвам и изпратих на производителите линк за едно от видеата”, разказва Ото.

Заснел е почти 50 прототипа, с един от които през 2011 година влязъл в книгата на рекордите на Гинес. Представлява магически куб от 1539 части. „Звездата на YouTube Кенет брендън го нареди за 7 часа, но аз показвам във видеата как се получава”, споделя Оскар. Благодарение на интернет си е създал приятели по цял свят, някои от които му изпращат подаръци или дори специално поръчани от него неща. Вдъхновение и идеи обаче не му липсват. „Имам цял списък от нови идеи. Понякога реализацията  им изисква доста време. Тогава изоставям една и започвам друга”, казва той. Остава му само да намери допълнително място, където да съхранява своите изобретения, но и за това определено вече има решение.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар