Рибната и горската индустрия в Хърватия

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Иновациите райно присъстват в хърватската рибна индустрия Снимка: Ведран Стопич

За да е по- пълна палитрата на хърватското земеделие, не може да се пропуснат още два сектора- риболов и горско стопанство, за които Хърватия има добри дадености. Една от най-големите рибни ферми в Хърватия е Cromaris, работеща от 1979 година насам, като производството и възлиза на между 9 и 10 хил. тона риба годишно.  Инвестициите в компанията  от 2009 година насам възлизат на над 900 млн. хърватски куни ( около 121,6 млн.евро). През 2017 година компанията е реализирала ръст в продажбите на риба с 8,5% до  7 334 тона, като 77% от приходите се дължат на експорта.

Въпреки  че тази  индустрия остава малко в сянката на големите производители като Гърция, Турция и Норвегия, съумява да предлага рибна продукция в премиум класа, която да има добър  прием не само на общоевропейския пазар.  От друга страна климатичнитеусловия в Адриатическо море са доста различни в сравнение с другите морета.  То е най-студеното в Средиземноморието със средна температура на водата от 17,6 градуса, докато средната температура на водата в повечето гръцки и турски риби ферми е 21 градуса. Подобно на останалата  аграрна продукция и рибната намира най-голям пазар в Италия. Най-големите проблеми идват от температурните колебания, които водят до стрес у рибите. От Cromare изразиха надеждите си, че в новия период на подпомагане с европейски субсидии за рибната индустрия ще се задели по-голям финансов ресурс, давайки пример със зърнопроизводството. Ако за фермерите отглеждащи  пшеница и царевица най-важното нещо е техниката, то за рибопроизводството това са корабите. Все пак получихме възможност да се убедим, че новите технологии навлизат все по-дълбоко в сектора, посещавайки халетата на Cromaris, където голяма част  от операциите по сортирането и преработката на рибата се извършват от роботизирани машини.  В практиката вече се появяват и баржи с автономно управление.

Горска индустрия

Делът на горската индустрия в хърватското селско стопанство възлиза на 16%, като в сектора са заети близо 8 хил. души. 72% от горите са държавни а 22% частни, като общата им площ възлиза на 66 хил. ха. Продукция за дървообработващата  индустрия се добива в 11% от горските територии , а годишният добив на дървесина възлиза на 400 хил. куб. Метра. В региона на  Средиземноморието изпитват сериозни проблеми с горските пожари, като всяка година 300 експерти работят на терен за превенция срещу възникване на пожарите, 80% от които са резултат на човешка грешка. Цените на дървесината в Хърватия  варират според вида и между 30 и 700 евро за кубически метър.  По време на посещението ни гостувахме и на колегите от Хърватското национално радио, които отбелязаха 70-годишния юбилей на най-старото радиопредаване за земеделие- Emisija za selo.

Мартин Иванов

/Край/

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар