Да живееш като викингите

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Ръчния труд и опростения начин на живот, откъснат от света на модерното

Ако искаш да усетиш  истинския живот на някогашните викинги, то шведското село Фотевикен (Foteviken) е точното място за теб. Попаднал тук за няколко седмици човек може да се отдалечи от модерния свят и да се потопи в миналото. Неделя в осем сутринта е обичайното време за Юрай Грегса  от Прага да се превърне в един истински викинг. Телекомуникационният инженер е решил  да прекара триседмичната си отпуска вместо на море, като доброволец и жител на селото.  

Приготвя закуската си сам на огъня, така както са го правели викингите през 12-ти век. „Животът като викинг ми харесва защото не трябва да правя всичко така, както го правя у дома.Ежедневието в селото не изглежда чак толкова сложно, и аз не съм зависим нито от семейството си, нито от моите приятели. Имам усещането, че така държа живота в собствените си ръце”, казва Юрай. При това животът във Фотевикен съвсем не е съпътстван с отмора, защото Юрай и останалите „викинги” правят всичко сами- коват сечива, шият дрехите си и правят мебелите. Хлябът идва директно от полето, а маслото избиват сами. Единствената връзка с външния свят е месото, което си набавят от супермаркета, съобразявайки се с изискванията на шведската служба за безопасност на храните. Комфортът на 21-ви век обаче съвсем не му липсва. „Подобен начин на живот освен че е здравословен, ти дава възможност да си направиш една самооценка”, смята Юрай.

50-тина доброволци идват всяка година във Фотовикен за да усетят живота на викингите

Повече от 50 са доброволците, пожелали да поживеят като викинги. Ежедневието и строгите правила им помагат да оцелеят. Всички достижения на модерния свят като интернет, електронните цигари и дори слънчевите очила са строго забранени. Основател на Фотовикен е филмовият продуцент Бьорн Якобсен, който вече две десетилетия се опитва да възроди обстановката от кървавите времена на викингите. „Мисля че това което се е случило някога наистина е било така, но представата за викингите днес е доста преувеличена, защото бруталните битки тогава са били част от живота на всички народи”, смята Якобсен. Тук в Скандинавието според него  те са се чувствали сигурни у дома си, но не така е било при пътешествията им в Европа.

Доброволците във Фотевикен изучават ежедневието такова, каквото е било то през 12-ти век, без битките и проливането на кръв, а с повече ръчна работа и сърдечни контакти с околните. Шоуто също не липсва. Повечето от доброволците са впечатлени от живота си като викинги в този Open Air музей. „Викингите са нашето културно наследство, и за нас донякъде е гордост да казваме, че корените ни са от времената на онези кървави битки, от които се е ужасявал целия свят”, казва един от доброволците. „Това място ти дава възможност да изучиш своите способности, и не на последно място животът тук е доста по-опростен, и от нас зависи, дали можем да си го направим по-сложен”, смята Юрай. Между полето и животните, така преминава живота на викингите, а в края на деня при залез слънце им остава  време единствено да издялкат по някоя и друга дървена лъжица.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки:”Дойче Веле

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар