Образованието в Камбоджа- между технологиите и бедността

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

В страната заделят над 730 млн. евро годишно за развитие на образователната система

Училището в Камбоджа между технологиите…

Въпреки че в образованието на Камбоджа се наливат все повече средства, то остава разделено между технологиите и бедността, а страната все още изостава от своите съседи. За премиера на страната Хун Сен образованието бе основна тема по време на отминалата в края на юли предизборна кампания.  Средствата за образование в последните години  надминават  730 млн. евро годишно , което е ¼ от бюджета на страната, в резултат на което в столицата Пномпен и други градове на Камбоджа  вече могат да се видят училища от ново поколение. В класните стаи децата работят  само с таблети, а курсовете по информационни технологии са все по-застъпени в училищната програма. Мнозина считат този начин на образование като елитарен  и недостъпен.

„Подобни училища не са само за децата на богатите родители или висшите служители на страната, защото всяка година заделяме 30% от местата за деца от бедни семейства”, казва директорът на едно от учебните заведения Сам Каман.

…и бедността

На стотина километра от Пномпен ситуацията изглежда съвсем различна. Децата се учат в почти разрушени сгради, а учителите трябва да купуват тебешира например със лични средства. „Когато вали през покрива влиза вода, която поврежда книгите на децата.. Освен това не можем да работим, защото шума от дъжда е доста силен”, казва учителят Юи Сарат.

По време на режима на червените кхмери  в средата на 70-те години на миналия век образователната система в Камбоджа е напълно унищожена, а учителите са обявени за врагове на комунистическия режим. Въпреки усилията за нейното възраждане обаче, Камбоджа все още не може да преодолее следите от миналото.

Мартин Иванов

По материали на АФП

Снимки: АФП

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар