Ловци на пластмаси

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Все повече туристи в Амстердам се включват в акциите по събиране на пластмасови отпадъци

В холандската столица Амстердам процъфтява лова на различни пластмасови отпадъци из каналите на града, като годишно се изваждат до 700 000 бутилки от водите. Под мотото  „Machen statt Meckern“ инициативата е особено популярна сред младежите. Един от водачите в обиколките из каналите е Ерик Фреизман. „Това е Амстердам, какво искате повече”, казва Ерик.

Инициативата започнала местната компания Plastic Wale  преди четири години с една лодка, а днес те вече са десет. Всяка събрана бутилка се рециклира. Обиколките из каналите са ежедневни и при всякакво време. За компанията работят едва осем души, като за една година персоналът се е удвоил. Разделянето на отпадъците се извършва ръчно, като капачките от бутилките отиват за направа на фирмени лога.

За Паулине изчистването на света от пластмасите е истинска мисия

 „Бутилките даваме на една фирма, която ги преработва в гранулат, който се използва като суровина в индустрията, и това е хубавото на пластмасовите бутилки, защото те могат да се преработят на суровина, от която да се произведе нещо съвсем различно”, разказва Паулине де Бойер. Като например мебели от пластмасови бутилки. За да се направи например една маса са необходими около 1 000 бутилки, за стол отиват само около 80, а за лампи над 20 бутилки. И всичко е дело на рециклирането, защото всички в Plastic Wale съзнават, какви вреди на околната среда нанасят отпадъците.

10% от приходите на компанията се инвестират в подобни проекти в Индия, а скоро и в Бали. „Мисията ни е свят без пластмаси. Знаем, че тази цел изглежда непостижима, но ще направим всичко възможно, за да я постигнем”, продължава Паулине.

От непотребните отпадъци създават най-различни мебели

Търсенето на пластмасови бутилки в каналите на Амстердам не спира, а за да се включат в кампанията, туристите заплащат по 25 евро. „Не очаквах да има толкова отпадъци, но като тръгнахме из каналите се оказаха безброй, особено пластмасовите. Те са почти прозрачни и трудно забележими, но вече напълнихме цяла торба”, казва японски турист. Друг участник напълно подкрепя усилията в изчистването на каналите в името на по-добър живот в града.

В Холандия няма система за връщане на малките пластмасови бутилки, срещу което потребителите да получават обратно стойността им в пари. Ето защо туристите почистват каналите в Амстердам не просто от желание, а на дейността им се гледа наистина като нещо потребно. В една торба се побират повече от 50 пластмасови отпадъци. На ден се събират по няколко торби.  На фона на отпадъците в света, това сигурно не е много, но това което правим може би е много по-важно отколкото други неща”, казва Ерик. И в това се крие очарованието на подобни нетрадиционни туристически обиколки, да направиш нещо добро, с което да помогнеш на околната среда.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар