Лечебната сила на гроздето

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Заради богатството на антиоксиданти, гроздето подпомага отчистването на организма от свободните радикали

Лечението с грозде наречено ампелотерапия в последните години печели все по-голяма популярност. И няма как да е иначе, защото човек е започнал да отглежда грозде преди повече от 9 хил. години. Заради богатото си съдържание на антиоксиданти, гроздето спомага за това, човешкия организъм да се отърве от основните виновници за стареенето на тъканите-  свободните радикали.

Ампелотерапията позволява да се повишат защитните сили на организма и да се подобри имунната система. Съдържанието на най-различни полезни вещества и минерали в гроздовите зърна пък допринасят за тонизиращия ефект от консумацията им. Лечението с грозде е полезно и за хората, страдащи от подагра, като спомага за намаляване на болката и съдържанието на пикочна киселина в кръвта.

Гроздовата терапия позволява също нормализиране дейността на сърдечно съдовата система. При артериална хипертония ампелотерапията  е необходимо да се комбинира с предписаните от лекаря лекарствени средства. Заради високото съдържание на калий в гроздето, то има и полезен ефект за хората страдащи от сърдечни аритмии . Освен това тя помага за намаляване нивото на холестерина в организма и за подобряване на паметта.

Съдържанието на много захари прави невъзможно приемането на грозде от хората с диабет, но не и отварата от лозови листа, която води до намаляване на глюкозата в организма и защитава клетките от вредното и влияние.

Гроздето помага също при редица стомашни проблеми тъй като спомага за отчистване на организма от токсини. Наличието на винена и ябълкова киселина води до нормализиране дейността на стомашно чревния тракт и се унищожава вредната микрофлора в него.

При астма или възспаление на горните дихателни пътища благодарение консумацията на грозде се възстановява енергийния баланс на организма и се ускорява прочистването на дихателните пътища. Отвара от сушено грозде подпомага за спад на температурата и за повишаване на имунитета. Гроздето е с широка употреба при създаването на различни маски за лице, като подпомага освежаването на кожата. Червените сортове грозде пък понижават риска от анемия заради съдържанието на фолиева киселина, желязо и витамини B12 и C.

Как да се лекуваме с грозде

Може да се приема гроздов сок до 1-2 часа преди хранене. Преди да започнете ампелотерапия обаче, задължително се консултирайте с личния лекар, за да се направи детайлен анализ на кръвта, киселините и захарта в организма. При кожни болести се препоръчва отвара от лозовите чепки или листа. Курсът на лечение може да започне с прием на 1-2 гроздови зърна на ден, и постепенно да се увеличи до 1-2 килограма след 4-5 седмици, след което консумацията да се намалява също така постепенно.

Мартин Иванов

По материали на vinograd.ru

Снимка: vinograd.ru

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар