Изкуство под земята

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

В Стокхолм се намира най-дългата подземна галерия в света

Метрото на стокхолм е най-дългата подземна галерия в света

Над 94 от 110-те станции на метрото в шведската столица Стокхолм са превърнати от различни творци и художници в най-дългата подземна галерия на света. Има всичко- от станции наподобяващи пещерна кухина- до такива с висящи над влаковете червени тавани, а една от тях прилича на иглолистна гора. Така освен като подземна галерия метрото на Стокхолм е истинска  атракция и за туристите. „Отиваш метрото, и сякаш попадаш в друг свят”, казва една туристка. Според друга  именно изкуството прави едно място да изглежда красиво. То може да се види на изходите на почти всички метростанции в Стокхолм срещу цена на билета от почти 3 евро.

Често творците са разработили съвместни проекти на една и съща станция.Една от тях напомня на на компютърните игри от 80-те години.  Благодарение на типичните за някогашните електронни игри пиктограми  Ларс Архениус е превърнал пространството в истинска палитра от цветове. „Когато видях станцията  с нейните стълби и всичките тези преходи, разбрах, че тя е перфектното място за моето изкуство. Всичко напомня за тези стари игри като Space Man или Super  Mario”, казва творецът.

Изкуството в стокхолмското метро е с дълги традиции, и концепцията се развива още от средата на миналия век, подета от креативно мислещи творци, които искат повече изкуство в обществените пространства. Така до днес в мрежата на метрото са събрани проекти на художници от различните епохи на изминалите шест десетилетия.

София Броман

„Всичко започна с налагането на свободното мислене, че изкуството трябва да е част от ежедневието ни. Тук в метрото е наистина невероятно да се наслади човек на изкуството без значение къде отива,  и не е необходимо да отиде до музея или галерията, а може да се наслади на прекрасни образци на изкуството просто докато пътува с метрото ”, смята София Броман.

Една от особеностите на метрото в Стокхолм е, че станциите са с доста високи тавани, и на много места може да се види как наподобяват на пещерни кухини, както например на метростанция „Стадион”, която впечатлява със своята дъга и цветно изрисувани изходи. Тя е оформена по този начин през 1997 година от шведския художник Ено Халек, професор в Кралската художествена академия на Швеция, чието творчество е силно повлияно от дъгата и пъстрите цветове. „Това е първата станция  която е оформена така, че да напомня на пещера. И понеже смятахме, че хората ще се страхуват, всичко изрисувахме  в много светъл син цвят подобен на цвета на небето”, казва художникът.

Пътуването под земята може да се превърне в истинско културно изживяване

Така въпреки че е под земята, човек получава усещането, че е на небето на изкуството. Някои туристи посещават шведската столица, само за да изпитат подобно усещане, и да се насладят на изкуството в метрото, а през лятото редовно се организират специални обиколки. Мари Андерсон се числи сред най-добрите познавачки на изкуството в  подземната галерия. „Аз съм впечатлена  от изкуството в подобни обществени пространства, и особено в метрото, където заради размера на станциите получаваш възможност да усетиш изкуството със всичките си сетива”, казва Мари.  Всеки може да се наслади на изкуството не само гледайки го, но и като се разхожда сред него, за да го оцени от различна перспектива. Така пътуването с метро в Стокхолм може да се превърне в истинско културно  преживяване.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар