Ст.Апостолов: Ако продължаваме със същите темпове, ще имаме фермерски пазари във всички областни градове след 25 г.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Моделът е добър, но само с демонстративни проекти не може да се мине

Ст. Апостолов

„Ако продължаваме така, ще са ни нужни 25 години за да имаме фермерски пазари във всички областни центрове. Моделът ни е добър, но трябва да се намери начин да се катализират усилията на държавата и общините“, каза по време на специализирана дискусия Стоилко Апостолов, председател на фондация „Биоселена“. Заедно с подкрепата на проекта  „За Балкана и хората“ , столична община, аграрното министерство и програма Европа те организират традиционния седмичен фермерски пазар пред МЗХГ, който вече има 62 издания. „Искахме да излезем извън рамките на традиционните пазари за да може потребителят да направи разлика както между качеството на продуктите, така и между цената им, като освен това свържем пазара с определена проява- дегустация или представяне на определени нови продукти“, допълни още Апостолов.

Разходите за закупуване на инвентара направени от организаторите на фермерския пазар възлизат на 26 хил. лева, а текущите за всяко седмично събитие – около 980 лева, като те се поделят и от фермерите, които поемат 1/3 от таксата.

Появата на все повече организации, желаещи да организират фермерски пазари налага обаче създаването на единни правила за организирането им и критерии за контрол на участващите производители. От „Хранкооп“  които наскоро ще отбележат пет години от организирането от тях на първия фермерски пазар споделиха, че в началото е трябвало да правят доста компромиси по отношение тъкмо на контрола.

„Разнообразието от временно организирани фермерски събития е част от развитието на пазарите и подкрепата на дребните производители, така че в това няма нищо лошо“,сподели Гергана Кабаиванова от „Локалфууд“. Според нея бъдещето на фермерските пазари е в организирането на малки тематични квартални събития от определени групи фермери.

Проблемите пред организирането на локални фермерски пазари за сега са свързани по-скоро с мудността на администрацията, която на различни нива все още не си е отворила очите и бавно реагира на феномена „фермерски пазар“. Освен това у нас все още не е възприета дефиниция за занаятчийски фермерски продукт“, който трябва да е създаден основно с ползване на различни занаятчийски практики и почти ръчно.

Липсата на предвидимост, изискването за ежемесечно подаване на заявление за разрешително за организация на пазарите и невъзможността за комплексно заплащане на паркоместата също са засега непреодолими бариери пред ентусиазираните неправителствени организации да дадат възможност на повече дребни производители за достъп до потребителите. Освен това според Николай Генов поне в столична община все още не могат да надскочат своите наредби. За мнозина от фермерите в зависимост от отдалечеността им от София, ежеседмичните разходи  за участие в пазарите възлизат между 100 и 200 лева . Те обаче гледат на тях по-скоро като на допълнителен маркетинг инструмент, защото мнозина от тях искат да отворят собствени магазинчета.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар