Велоразходка по словенското крайбрежие на Адриатика

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
От град Копер започва една необичайна велораходка

От италианския град Трир през Словения до Хърватия   води един изключително живописен 116 километров велосипеден път. Част от него е и словенският град  Копер. „Добре дошли в Копер”, така с усмивка Маруша Кокала посреща група туристи за една велообиколка.  Средновековната част на града със своите живописни улички и архитектура, не малко влияние върху която е оказала Венеция е любимо място не само за пешеходен но и за велотуризъм. Голяма част от трасето край адриатическия бряг преминава по бивша железопътна линия, наречено паренцана”- път на здравето и приятелството с дължина от 116 километра.

Първата спирка по него е Изола. „Това е едно старинно рибарско селце, което винаги е било свързано с морето, а риболовът е бил основен поминък за мнозина, Мъжете са ловили риба, а жените са я обработвали, консервирали и продавали на пазара”, разказва Маруша. Обиколката продължава своя ход, а в горещините единствената приятна утеха за участниците в нея е свежия морски бриз.

Маруша Кокала разказва историята на живописните крайбрежни словенски градчета

Следващата спирка е Пиран, определян от мнозина като най-красивия град на словенското крайбрежие и място на една любовна история. Веднъж богат венецианец се влюбил в една бедна жителка на Пиран. За да заличи социалните различия по между им и да спре клюките на местните, то и построил къща, наподобяваща тези във Венеция. Разбира се не лишил дома на избраницата си и от балкон. Така в този случай историята   приключила с щастлив край. И тук хората продължават да си изкарват прехраната с риболов, но те имат още един източник на доходи. „Днес Пиран е сред любимите места за туристите. Това обаче не винаги е било така, а през миналото столетие през лятото градът винаги се изпразвал”, разказва Маруша.

Причината била, че недалеч от града се намират солните полета. Сезонът за добива на сол по думите и винаги започва на 24 април, денят на Св. Георги, светецът патрон на Пиран. Ето защо мнозина от жителите се оттегляли за по шест месеца в къщите си край солните полета. Предстояла тежка работа по добиването на солта, преди през есента отново да се завърнат в Пиран.

Адриатическото крайбрежие на Словения привлича все повече туристи

Тези солни полета си съществуват и днес, а с доброто качество на произвежданата сол Словения се гордее също толкова много, колкото и със своя зехтин. Последната цел на велообиколката е семейната маслинова ферма  „Грамона”. Там стопаните са приготвили малка изненада за велотуристите- дегустация на зехтин. „Вземаме чашата с олио и е разклащаме леко след което можем да помиришем, потапяйки носа си в нея за да усетим аромата”, разяснява собственичката  на фермата Нина Фрогат. Ароматът на зехтина наподобява този на свежо окосена трева.

Следва дегустация на вкуса. „Във вкуса му може да се усети леко горчива нотка. Това са оксидантите, които  са добре за тялото ни. Те са причината за леко горчивия вкус”, разяснява тя. Зехтин със сол и хляб е част от традиционното словенско посрещане на гости, изглеждащо едновременно толкова   просто, и толкова вкусно. Денят отива към края си, а участниците във велообиколката се разделят с Нина с чаша вино и едно „Наздраве!”.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар