Мебели за свръхбогати

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Фантазиите на богатите често съперничат с портфейла им

Освен с неизчерпаем финансов източник, свръхбогатите се славят и с фантазия, често без предел и граници. Фантазия намираща своята реализация например в интериора на плуващите им палати. А техни собственици са от богати руснаци през американски магнати до петролни шейхове, които наистина не скъпят средства.

Малката германска компания Vedder от още по-незабележимото градче Людингсхаузен се е специализирала в претворяване на дизайнерските им мечти в реалност, произвеждайки мебели за вътрешния интериор на техните яхти. Томас Роте е проект мениджър на фирмата и се занимава с изнамирането на материалите за обзавеждането на текущия проект.

„В момента работим по обзавеждането на една 74- метрова супер яхта, която е с площ от около 1000 кв. м.“, казва Роте. Подобни огромни яхти са играчки на стойност стотици милиони евро, ето защо материалите за вътрешния им интериор трябва да са необичайни. „Такива например са кожа от скат, които ние преработваме с помощта на иновативни техники. Получаваме суровината от една ферма за скатове“, допълва още той. Всички материали за мебелите се получават по стриктно определен от дизайнера списък, в който понякога се включват дори над 50 материала. След като ги получат във фабриката на Vedder започват работа по мебелите. В нея работят 180 човека, голяма част от тях дърводелци от околните населени места. „Нощните шкафчета са изработени от специален материал, който сме доставили от Индонезия“, продължава Роте.

Нерядко Томас Роте поставя желанията на клиента пред своите вкусови предпочитания

Голяма част от изработените мебели са за откритите части на яхтите. „Съвременните яхти са с все по-големи външни площи, защото при хубаво време хората искат да прекарват повече време навън. Ето защо в проектите ни влиза и изработката на мебели точно за тези пространства”, разяснява специалистът. Освен мебели за яхти компанията произвежда такива и за резиденции. Последният проект  с подобен мащаб е бил за обзавеждането на една резиденция на Бахамите, като част от екипа на фирмата е пътувал до там. На подобна работа се радват преди всичко младите членове на екипа, тъй като така получават възможност изцяло да преживеят всички етапи от реализацията на проекта.

„Има проекти, които ми харесват повече. Има и такива, които не съвпадат с моите вкусове, но тогава си казвам, че професионализмът излиза на преден план и трябва да направим това, което иска клиентът“, казва Роте. И няма как да е иначе, защото който плаща, той поръчва музиката….

Мартин Иванов

По материали на Дойче Веле”

Снимки: Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар