Матиас Крон: България и Румъния може да се наредят сред топ производителите на соя в Европа

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Мнозина фермери в България произвеждат соя, без да използват правилните технологии

Матиас Крон

Матиас Крон е роден през 1969 г. в град Залцбург. Учил е Китайски изследвания,история и философия във Виена и Тайпе. От 2011 година работи за Австрийската асоциация на соята, която е основана през 2008 година, като от 2012 година е председател освен на австрийската асоциация и на „Дунавска соя”. Застъпва се за отглеждането и преработването на соя без ГМО.

Г-н Крон какво мислите за бъдещето на производството на соя в Европа? Може ли в условията на климатични промени фермерите да разчитат на оптимални добиви, с които да се надяват и на добра печалба?

– Да, редица региони в Европа се характеризират с много валежи, и европейските фермери могат да се похвалят с едни от най-добрите добиви в света, освен това регионът около река Дунав е много подходящ за отглеждането на соя. България също предлага редица възможности, макар че при вас все още на много малко площи се отглежда соя, но причината за това е, че пазарът все още не е добре развит. Ние обаче виждаме голямо търсене на европейска соя. Цените са добри, и мисля че с подходящите съвети, фермерите могат да реализират много добри добиви и печалби.

Повечето фермери в България обаче смятат, че заради своята претенциозност по отношение на климатичните условия, соята е доста по-трудна за отглеждане в сравнение с рапицата например, и те не могат да разчитат на добри добиви.

-При вас в България производството на соя доскоро почти беше на нулата, но впоследствие площите нараснаха заради така наречените зелени плащания. Основният проблем при вас, е че мнозина фермери започнаха да отглеждат соя без да използват правилните технологии и ноу-хау. Българските  фермери трябва да инвестират повече в обучението си, защото в България липсва опитът в отглеждането на соя, а заедно с Румъния могат да се наредят сред топ производителите на соя в Европа с до 3,5 млн. тона. Тогава като се видят цените, ще се разбере, че производството  на соя  може да донесе наистина сериозни печалби на земеделските производители. България има голям потенциал в производството на соя, но проблемът е, че има много малки регионални  купувачи на суровината, и малко ноу-хау сред фермерите. Ние от „Дунавска соя” имаме разкрити бюра в Букурещ и Молдова, и с удоволствие можем да работим с производителите и да им помагаме с организирането  на обучения.

Какъв е оборотът от продажбите на соя в Австрия например?

-В Австрия отглеждаме соя върху 70 хил. хектара а производствената цена на соята е около 400 евро при около 3 тона средни добиви от хектар.

Има ли интерес тук за нейната преработка?

-Да, у нас имаме голямо разнообразие от преработватели на соя, като над 100 са преработвателните предприятия. Вие също може да преработвате соята, като в повечето случаи самите земеделски стопани могат да я влагат като съставка във фуража на животните Инвестицията в преработката на соя в подобни случаи не би надвишила 20 хил. евро, защото когато говорим за преработката на суровината, не винаги трябва да мислим само за големите индустриални преработватели, но да имаме предвид и малките.

Ако някой фермер реши да се насочи към отглеждането и преработката на соя, какви инвестиции трябва да вложи според вас?

-Отглеждането на соята не изисква кой знае какви инвестиции. Необходими са един трактор и комбайн, без каквито и да са други технологии. Както казах вече, за преработката на суровината капиталовложението не би надминало 20 хил. евро, що се касае до малките преработватели.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар