Сен Емилион- вино мистика и макарони

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Сен Емилион съчетава вино,туризъм и кулинария

Есента е времето на прекрасни пътешествия, а френското градче Сен Емилион, запазило своя средновековен ландшафт  и носител на изтънчеността на френската кухня би било неустоимо предизвикателство за всички любитеи на хубавото вино. Два пъти годишно тук пресъздават събирането на някогашния градски парламент- наречен жюрат, който дне се е обособил като винено братство. През септември когато гроздоберът е в разга ра си, за членовете му е повод за празник. Виното в Сен Емилион е не само елексир на живота, но и магнит за мнозина туристи. Със своите вина от най-висока класа, градчето  предлага възможност на всички ценители да дегустират и оценят качествата им.

Градчето се вписва в представите на повечето туристи за малките френски провиниални градчета

Със сигурност мнозина избират да посетят Сен Емилион заради това, че се покрива с представите им за малките френски градчета. На обиколка из уличките му ни повежда Емели Азра. „Хората идват тук предимно заради виното, защото нашето вино от Сен Емилион е известно по цял свят, но тук има толкова много неща, които си заслужава да се видят на всяка една малка уличка, защото градът ни е толкова стар. Ние се радваме, когато туристите обръщат внимание и на по-малките неща”, казва усмихната Емели.

А тук без значение дали вървиш нагоре или надолу, стъпваш върху калдаръм от камъни датиращ още от 12-ти век, когато местното вино започнало да се изнася за Англия. „Виното е било изнасяно за Англия в лодки, и на връщане за да се балансират, търговците са ги пълнели с камъни, които впоследствие са послужили за изграждането на градските улици”, разяснява тя. Умно нали?  Предприемаческата идея да се изнася местното вино на английския пазар пък хрумнала на Елеонора Аквитанска (1127-1204г.) след като се омъжила за английския крал Хенри II. Така англичаните полудели по виното от Сен Емилион.

Едно от местата където от 19-ти век продължава да се произвежда виното е манастирът на корделиерките, и докато подземните му изби сигурно крият неподозирани съкровища за всички винени любители, прекрасните му градини са кулиси за романтични срещи . Емели препоръчва за целта да си вземете кошница за пикник с локални специалитети и разбира се бутилка червено вино, преди да се отдадете на великолепието на манастирските градини. „Сен Емилион е град на червените вина, и само в  манастира на корделиерките се произвежда Crémant de Bordeaux. Това чудесно вино много добре си подхожда с още един наш специалитет-макароните, които изглеждат доста по-различно от традиционните френски макарони”, разяснява Емели.

Тук пазят рецептта за традиционните макарони с бадеми на Сен Емилион

А те се произвеждат в Сен Емилион от 620 години като само в пекарната  Fabrique  de Macaron все още пазят истинската традиционна рецепта. Един от нейните пазители  е Дидие Жулион, който сортира бланшираните бадеми, една от основните съставки за макароните, измислени от монахините на манастира Св. Урсула преди повече от 400 години. Бадемите се изрисуват и се смесват с белтъци на сняг. Макароните се майсторят  както обикновено ръчно. „Някога когато е била измислена рецептата в Сен Емилион почти не е имало лозови насаждения, но за сметка на това бадемовите дръвчета са били навред. И сестрите решили да направят тези мини сладкишчета като благодарност за доброто отношение на гражданите”, казва Дидие. Така с времето  по думите му, те се превърнали в специалитет на Сен Емилион, като рецептата се е запазила до наши дни. Точните пропорции на съставките обаче са известни само на майсторите в пекарната Fabrique  de Macaron. Сен Емилион обаче не е тайна, а място, което всеки може да открие за себе си, място, което изглежда сякаш като от приказките.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар