Канада легализира канабиса

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Канадците вече могат да носят със себе си по 30 грама марихуана

Канадските граждани вече могат да носят по 30 грама марихуана за лично ползване

Канада стана едва втората страна в света след Уругвай, която легализира продажбата на канабис. Чрез тази мярка властите се надяват да ограничат нелегалния пазар. Противниците на решението се опасяват от прекомерно увеличаване на консумацията и от евентуалните опасности които крие употребата на канабис за младото поколение. Сега местните производители вече могат легално да предлагат трева на международните пазари. „Тук имаме канабис на стойност 6 млн. канадски долара. През миналата седмица доставихме различни количества за отделните провинции” казва Кевин ЕП от Up Canabis Canada.

Законът разрешаващ производството и консумацията на леката дрога беше одобрен през юли тази година. Той позволява на пълнолетните граждани да си поръчват или купуват по 1 грам  канабис за около 10 канадски долара в специално оторизирани магазини. Личното притежание на канабис е ограничено до 30 грама марихуана.

„Притеснен съм защото местните хора не са подготвени, и не им е обяснено какви рискове носи това решение. Ето защо смятам, че тук в Квебек ние ще се учим от грешките си”, казва канадският изследовател Антонио Вигано.

Канада в момента се нарежда сред най-големите потребители на канабис в света, като 4,6 млн. души приемат марихуана, което е дял от 16% от населението.

Мартин Иванов

По материали на АФП

Снимки: АФП

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар