Богатите също плачат

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Финансовата криза надвисна и над британския футбол
Мартин Иванов, в-к „Икономически живот“
Стремежът да докарат най-добрите футболисти в света за най-много пари изправи собствениците на големите английски клубове пред риска да споделят съдбата на мното банки, изпаднали във финансова криза.
Един ден приказно богат арабски принц, чието състояние се оценява на $150 млрд., закупува акциите на британски клуб, който е на ръба на фалита, тъй като досегашният му собственик престава да го финансира. Не това не е приказка на Шехерезада от „Хиляда и една нощ“, а истинската история на „Манчестър сити“. Тя можеше да има фатален край, ако клубът беше останал в ръцете на бившия министър-председател на Тайланд – Таксин Шинаватра. Най-точно определение на случилото се даде някогашната легенда на вечния градски съперник от „Олд Трафорд“ Марк Хюз – сега треньор на „Манчестър сити“. Пред немското издание на Financial times той казва, че покупката на клуба от Abu Dabi United Group е като „рожден ден, Коледа и печалба от тотото, взети заедно“.
Отдавна първенството на Албиона си е спечелило реномето на едно от най-атрактивните футболни първенства в света – не само заради футбола, който се играе на Острова, демонстриран най-вече от голямата четворка „Челси“, „Манчестър юнайтед“, „Арсенал“ и „Ливърпул“, но и заради реализирането на огромните приходи. Електронното издание на австрийския вестник Кurier твърди, че общата сума на контрактите за предаването на мачовете във Великобритания за три години възлиза на 1,7 млрд. паунда (около 2,2 млрд. евро). А само за Европа – извън Великобритания, сумата дистига 1,1 млрд. паунда (около 1,41 млрд. евро).
Оттеглят ли се руските олигарси
След агресивното влизане в голямата четворка на „Челси“, благодарение на инвестициите на руския олигарх Роман Абрамович, и собствениците на другите три клуба бяха принудени да инвестират сериозни суми, за да не загубят позициите си в европейските турнири, откъдето идват и най-големите приходи. Доскоро се смяташе, че Русия и страните от бившия СССР са единственото място, откъдето може да дойдат свежи капитали за британските клубове. Британските вестници припомнят, че в листата на купувачите от бившите съветски републики е и Владимир Романов, който стана собственик на шотландския „Хартс“ през 2005 г. Явно обаче финансовата криза стопи свободните руски пари и първият сигнал за изтегляне на руските олигарси от Висшата лига вече се появи. Руснакът с френско гражданство Саша Айдамак, собственик на „Портсмут“, упорито търси нов купувач, написа Guardian. Айдамак е готов да сключи сделка с всеки, който има 20 млн. паунда, но новият собственик трябва да се справи и с дълговете на клуба, които надхвърлят 60 млн. паунда (окол 77 млн. евро).
Заради финансовата криза руските олигарси са понесли огромни загуби на борсите в Лондон и Москва. Според информация на сайта Polskaweb.eu акциите им са олекнали с $230 млрд. Само Абрамович, чието имущество американското списание Forbes оценява на $23,5 млрд., е загубил около $12 млрд., макар представител на олигарха да оспорва тази сума. Британският Еvening Standart твърди, че акциите на двете най-големи компании на бившия губернатор на Чукотка – Еvraz и Highland Gold Mining, са загубили около 20 млрд. паунда.
Кои са следващите
В момента инвестиции за Албиона могат да потекат само от арабските страни. Там повечето петролни шейхове като този на Абу Даби шейх Халифа бен Зайед (фактическият собственик на „Манчестър сити“) имат свободни капитали и практически неограничени възможности за инвестиции благодарение на богатите петролни залежи, които контролират. Въпрос на време е и „Ливърпул“ да стане притежание на арабски шейх. За „Тотнъм“ също се твърди, че са се появили азиатски инвеститори. Почти ежедневно британските медии съобщават за инвеститорски интерес от страни като Нигерия, Сингапур или Индия.
Наливането на огромни суми в клубовете най-вече за закупуване на скъпоплатени футболисти обаче може да доведе до неконтролируемо нарастване на разходите и в един момент разходите да започнат да изпреварват приходите, предупреждава Indеpendent. Подобно бъдеще не изключва и Guardian с уточнението, че тази схема може да се окаже доста пагубна за бъдещето на британския футбол, тъй като те ще бъдат зависими само от арабските петродолари. Засега световната криза не е заплаха за тях, но при евентуален срив на котировките на петрола, може да се окаже фатална, защото арабите са известни и с крайните си решения, когато става дума да се пази личното богатство.
Сривът на световната икономика
също може да повлияе негативно на Премиършип. Според шефа на британския футболен съюз лорд Дейвид Трисман, цитиран от Kurier, казва: „Съдбата на британските клубове не се намира в техни ръце.“ Поводът за тази констатация е появилата се информация, че общите дългове на 20-те елитни клубове възлиза на 3,8 млрд. евро. Шефът на британския футболен съюз прикани законодателите да помислят за ясни правила, които да се въведат с промени в законодателството, свързано не само с футбола, но и със спорта. Според Трисман вече е наложително да се предприемат сериозни мерки за засилване на контрола върху финансирането на британските клубове. На коренно противоположно мнение е шефът на лигата Ричард Скудамор. Той успоки футболните фенове, като каза, че засега дълговете са поносими и няма опасност за тях, ако клубовете запазят сегашните си приходи. Пред Guardiam Скудамор даде за пример „Манчестър юнайтед“. Въпреки наблюдаваните финасови аномалия при „червените дяволи“, които имат официално обявен дълг от 772 млн. паунда, но с добрата си игра не само в Премиършип, но и в Шампионската лига, те може много скоро да започнат да топят дълговете си и да сведат съотношението между приходите и разходите спрямо останалите британски клубове 11: 1. Скудамор обаче напомни, че приходите от спонсорство и отстъпени телевизионни права намаляват драстично. И точно това намаление, което вече се усеща, Трисман определи като връх на айзберга, който е започнал вече да се топи. Опонентът на Трисман Ричард Скудамор и по този показател е на различно менние. „Мисля, че собствениците на клубовете оценяват правилно ситуацията“, казва той пред германския Tagesspiegel, като допълва, че футболната асоциация е много добре запозната със ситуацията.
Каква ще е съдбата на английските клубове? Това е въпросът, който вълнува не само ръководните фактори на футбола във ФИФА и УЕФА, но най-вече многобройните почитатели на най-популярната игра. В крайна сметка всичко е в краката на футболистите и техните треньори. Ако те печелят купи и медали, ще връщат инвестициите на собствениците, но първите места в шампионатите са ограничени. Може би пък финансовата криза ще изостри конкуренцията и ще вдигне още повече качеството на британския футбол!

Най-големите длъжници:
– „Челси“ – 792 млн. евро;
– „Манчестър юнайтед“ – 772 млн. евро

Позитиви
– 2,3 млрд. евро е оборотът на 20-те елитни клуба в Англия за 2007 г., което е с 1 млрд. евро повече от клубовете в Бундеслигата.
– 1 милиард зрители проследяват мачовете от Висшата лига всеки уикенд.
– 1,1 млрд. евро са приходи от продажби на сезон във Висшата лига, докато тези в Бундеслигата не надвишават 500 млн. евро.

Крахът на „Тотнъм“
Друг от собствениците на клуб във Висшата лига – Йоан Леви, загуби всякакво желание за инвестиции в „Тотнъм“ след фалита на Bear Stearns, който изпразни банковите му сметки с 400 млн. паунда. С продажбата на основни футболисти като Кийн и Бербатов той се опита да намали ефекта на загубите върху клуба и да влее свежи пари в касата му, но от финансовата инжекция пострада играта на тима, който се намира на дъното в таблицата на класирането в лигата. С липсата на средства Йоан Леви създава и много проблеми на треньора Хуан де Рамос и на мениджъра Фил Браун (вдясно на снимката). От финансови сътресения са заплашени и други британски клубове като Нюкясъл и Евертън, обявени отдавна за продажба от собствениците им. Ливърпул беше принуден да отложи строителството на новия си стадион, инвестициите за когото по план трябваше да са в размер на 440 млн. евро.

Исландското цунами
Дълговете на британските клубове са проекция на намалените инвестиции в целия свят напоследък. Пример за това е собственикът на „Уест Хям“ – исландският милиардер Бьорголфур Гудмундсон (на снимката), който през последните два сезона е налял в клуба 130 млн. евро. Исландецът е главен акционер в национализираната наскоро Landsbanki – втората по големина в страната. Загубата на контрола върху банката донесе на Гудмундсон загуби от 300 млн. евро, което веднага рефлектира върху финансовото състояние на клуба. Влияние за финансовите затруднения в клуба оказа и анулирането на договора за спонсорство с фирмата за екипировка XL Leisure Group, след като стана ясно, че тя е в процедура на несъстоятелност. Само от това „чуковете“ загубиха 5 млн. евро. От клуба признаха, че дори може да останат без средства за селекция през зимата.

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар