Бон – градът с многото лица

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

BONNКолелетата господстват в бившата федерална столица на Германия

Едва ли човек попаднал в Бон би могъл да даде ясен и точен отговор как един толкова спокоен град би могъл да бъде столица в продължение на повече от четири десетилетия. За разлика от други подобни бивши или настоящи европейски столици Бон не се слави нито със своят космополитизъм нито със непрестанната динамика или типичните задръствания. Бон е град с вековна история в чиито център личат следите както на старата барокова или готическа архитектура , така и на ултра модерни сгради . Градът е средище както на културни събития като Бетовеновия фестивал , изяви на изпълнители от ранга на Карерас или Форинър , така и място където сред старите архитектурни постройки на Марктплац / пазарния площад / човек може да послуша например келтска музика. Така туристът може да стане неволен свидетел на голямата културна смесица и да наблюдава пъстрата мозайка от представители на най –различни етноси и религии . Той рискува да попадне по- често на някой арабин , китаец или турчин , но не и на германец. Като университетски град в Бон преобладават младежите които постоянно организират различни прояви или просто си правят весели пикници на обширмите поляни пред университета. Той е и място , където се организира традиционния летен кинофестивал ,

Попелсдорфер шлос е мястото ,което е притегателен център не само за хората обичащи разходките сред красивите алеи и градини , но и за почитателите на класическата музика . В него редовно се организират концерти включващи произведения на Моцарт, Вивалди и разбира се Бетовен.

Повечето забележителности на Бон са съсредоточени в централната част на града . Там могат да се посетят няколкото катедрали, родната къща музей на Бетовен , където ценителите на творчеството на великия композитор могат да се насладят на музиката му в специално оборудвано дигитално студио. Не бива да се пропускат и някои от историческите музеи като „Райнише Ландес музеум ” или „Хаус дер Гешихте” , където могат да се видят експозиции от древността до наши дни показващи историята на този регион от древността време та до днес. Бон си има и египетска сбирка , която макър и не толкова известна като

берлинската е обособена в отделен музей . Любителите на минералите могат да посетят Минералогичния музей , намиращ се в непосредствена близост до прекрасна ботаническа градина. Тя обаче не е единствената за ценителите на цветята, те могат да се любуват на красотата им и в един от районите на града Бад Годесберг, където в близост до Рейн се намира прекрасен парк с изкуствени езера , част от който са Японската и Розовата градини.

Макър и вече бивша столица , Бон все още не е загубил своята представителност . Той е обявен за град на ООН и често е средище на редица международни срещи и конгресИ. Централите на „Дойче пост ” и „ Дойче телеком ” също се намират в Бон , както и „ Дойче Веле” . Емблематична сред административните сгради обаче си остава Вила Хамершмид – известна до обединението на Германия като резиденция на федералните президенти на страната. Не бива да се пропуска шансът и за посещение на замъка Шаомбург , който и в момента се използва като официална резиденция на настоящата германска канцлерка Ангела Меркел , както и бившите сгради на Бундестага и Бундесрата.

Бон е сравнително компактен град с много добри транспортни връзки както по суша така и по вода. Всеки може сам да избере дали да се придвижва с бързото и удобно метро и автобус за около 18 евро за седмична карта , или срещу 30-40 евро да си наеме велосипед. Имено колелетата са най-често срещаното средство за транспорт . Колеездачите могат да карат на воля не само в централната част на града но и по поречието на Рейн , където сред живописната природа се простират близо 10-15 километра алеи .

Трудно може да се видят върволиците от автомобили , което обяснява и редките задръствания по иначе не много големите улички на града. Благодарение на добрата инфраструктура тежкотоварният транспорт е изнесен извън рамките на града , това допълнително придава спокойствие по централните му улици.

В кулинарно отношение Бон не се различава много от останалите германски градове . Навред по търговските улици се срещат както изискани ресторанти , така и бирарии , където всеки може да похапне от обичайните вурстове и да опита германската бира, или по- изискани ястия . Особено популярни сред бончани са множеството заведения намиращи се на брега на Рейн, както и тези в многобройните корабчета плаващи по реката . където човек може да съчетае приятната разходка по вода до нйакой от близките населеми места като Кьонигсвинтер или Линц с възможността да опита првъзходните сладкиши и торти предлагани на борда или просто да се повесели с халба бира.

Спортът също не остава на заден план във Бон. През лятото Мюнстерплац се превръща в арена на срещите от традиционния турнир по плажен волейбол, който е истинска атракция не само за жителите, но и гостите на града. Всичко това зарвърждава мнението че Бон е град с много лица – място където се срещат много култури , където всеки може да намери раз;ични начини да прекара приятно времето си .

Мартин Иванов

Материалът е публикуван в списание На път притурка на в.Стандарт

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар