Анти Google

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Коалиция „Анти Google”

IMG_20150508_165830 (2)

През последните месеци критиките към Google станаха все по-силни. Те идват от различни страни и засягат почти всички услуги предлагани от компанията на Лари Пейдж и Сергей Брин. На атаките на политици,издатели, конкуренти и обикновени потребители са подложени както мейл клиентът на Google така и рекламите, предлагането на електронни книги и новият браузър Google Chrom, който вече автоматично се появява за зареждане при новите версии на различни програми като Skype например.

Светът на Google

Сърфирайки ежедневно в мрежата едва ли ни остава време да се замислим , че почти всичко което можем да правим в интернет се предлага от Google – от електронната ни поща през галерията от снимки , навигацията през Google Maps и нашият блог. А рекламките на интернеттърсачката под формата на текст или картинки присъстват на почти всеки посетен от нас сайт. Накратко Google е завладял почти цялото уеб пространство. Или както преди около три години заяви Мелиса Майер „Ние строим един огледален свят”. И паралелният свят на компанията , която се превърна в глобален лидер в мрежата вече е построен – „G-свят”. Тя навлезе вече на пазара на мобилни технологии . Скоро ще представи и своя ноутбук. Сред плановете на компанията са да навлезе на пазара на локалните реклами с придобиването на американският интернет портал Yelp ,за който са готови да платят около 500 милиона долара. Съгласно споразумение с авторите на книги и и гилдията на издателите сключено през 2008 година пък от Google вече предлагат десетки милиони книги в електронен формат , като дори се очаква от средата на тази година компанията да започне активно да продава електронни книги чрез наскоро представения онлайн магазин. С инвестициите си в компанията 23andMe , притежание на Ана Войчишки съпруга на Брин от Google заявиха намерението си да сложат ръка и върху базите с данни за пациентите и да се включат в бизнеса със ДНК тестове. Каква е целта на Google? Тя звучи така :”Нашата мисия е да съберем информацията от цял свят и да я направим достъпна отвсякъде.” Това обаче поражда редица страхове и въпроси.Дали всъщност Google не цели да се превърне в най-голямата банка за съхранение на лични данни? Дали с предлагането на електронните книги тя няма да установи монопол върху разпространяването на информацията ? Не представлява ли това нарушаване на авторските права?

Всички срещу Google

Големите конкуренти на Google като Microsoft и Yahoo вече постигнаха споразумение за общи действия с цел да пресекат експанзията им. През август миналата година към тях се присъединиха и други компании сред които и Amazon.com заради нечестната игра на конкуренцията. Тогава от Amazon обвиниха Google в „безпрецедентно нарушаване на авторското право” и се заканиха да заведат съдебен isk заедно с редица библиотеки и други институции срещу споразумението за издаване на електронни книги. Важно е да се отбележи че Amazon развиват подобен проект , но само със заглавия за които вече имат изрично получено право да сканират и разпространяват онлайн. Натискът срещу услугата на Google даде известен резултат. В началото на септември 2009 г. от компанията обявиха че ще дадат свободен достъп до електронната библиотека на своите конкуренти които да могат да продават книгите на потребителите. Това обаче не смекчи атаката на противниците на Google.

Германия преструктурира рекламния пазар

В същото време както съобщи „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” големите играчи на рекламния пазар в Германия като Gruner+ Jahr, Tomorrow Focus, SevenOne Media (ProSiebenSat.1) и IP Deutschland (RTL) са поискали да обединят усилията си за да запазят дела си на пазара на онлайн реклами в страната. Според изданието в момента Google държи половината от този пазар в Германия. Обединявайки силите си те ще могат да се изправят както срещу Google , така и срещу навлизащите все по-агресивно на рекламния пазар телевизионни канали и агенции като Group M . Дори те вече са сезирали федералната служба за картелни споразумения. Въпреки световната криза Google не изпитва затруднения на германския пазар на реклами , защото клиентите измерват успешните си продажби директно с обявите си в търсачката. Срещу това се обявиха рекламодателите предлагащи графична реклама между които телевизионните канали и издателствата. За тях миналата година беше много неуспешна , защото се появи недостиг от рекламни полета, нещо което не важи за рекламата в интернет. Ето защо за да се противопоставят на Google те се опитват да създават нови техники за да привлекат нови целеви групи. Заедно четирите компании могат да обхванат до 80-85% от всички интернет потребители в страната. Другата причина за тази коалиция е че обединявайки силите си четирите компании биха станали достатъчно мощни за да диктуват цените особено в сектора на графичните реклами.

“Google данък” и съдебен процес във Франция

Франция също предприе мерки за ограничаване влиянието на Google. Авторитетното списание “Шпигел” съобщи че интернет търсачката е била осъдена от парижки съд да заплати глоба в размер на 300 000 евро . Глобата беше наложена в края на 2009 година след като редица френски издателства подадоха съдебен иск заради предлагането на електронни книги на сайта на компанията. В атаката срещу Google се включи дори президента Никола Саркози.В началото на 2010 година той излезе с инициативата за налагане на специален данък с цел предприемане на мерки за подобряване на пазара на дигитални услуги в страната. Данъкът ще бъде насочен срещу големите компании каквато е и Google се сочи в информация публикувана на сайта ZDNet.de. Той ще обхване търсачките, онлайнрекламата и лицензите за стрийминг-сайтовете. Подобни мерки бяха обсъждани и във Великобритания още през лятото на 2009 година.
Под контрол

Google получава много критики и от отделни потребители и правозащитни организации заради опитите си да постави под свой контрол личните данни . Анализатори на Google разработват под пълна секретност нов инструмент , който да им позволи да анализират пътя на даден потребител до определен сайт. И винаги когато някой се намира на даденсайт чрез тази услуга, Google ще може да поставя специална „бисквитка” с ясен ID и така да протоколира IP адреса на всеки. С помощта на подобна услуга би могло да се следи всеки „клик” на потребителите в интернет или всяка заявка за търсене.И не само това. Според публикация в специализираното списание CHIP базата от данни на You Tube например е с размер от 12 TB. Заради причини свързани със защитата на личните данни обаче базите с информация на различните портали трябва да се съхраняват отделно.Това не означава обаче че от Google не разполагат с техническа възможност да ги съединят в едно цяло. Потребителите са недоволни и от това че Google следи всяко съобщение изпращано през тяхната електронна поща. И въпреки че според Брин и Пейдж „това се прави автоматично ” и според тях не може да се говори за нарушаване на личното пространство на потребителите , едва ли някой ще повярва че Google не биха направили всичко възможно да изпълнят целите си и да станат глобален лидер във съхраняването и използването на информация от всички сфери на живота.

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар